2

Toidupank avas Haapsalus taaskasutuspoe

Avatar

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Haapsalu Toidupanga inimesed tegid Posti tänavale endisesse Pipi pansionaati uue taas-kasutuse poe nimega Nodikas, et rahastada toidupanga tegemisi ja katta kulusid.

Toidupanga koordinaatori Terje Vihuri sõnul nägi ta juba ammu, et toidupangal on stabiilset rahastusallikat vaja ning sealt tuligi idee teha taaskasutuspood.

„Nodikas on tehtud transpordi ja telefoni kulude katteks, et toitu saaks tasuta ära viia, et toitu osta, mille valik on tihti kesine, et parandada toidu hoidmis ja säilitamis tingimusi. Hetkel on meie ladu keldris, kus regulaarselt uputab ja mille treppidel üks vabatahtlik omal ribid murdis. Ja paljud muud toidupanga jooksvad vajadused” ütles ta.

Juriidiliselt on nodikas toidupangast eraldiseisev organ. Nodikas on mittetulunduühing, kus järgitakse toidupanga heategevuslikke põhimõtteid, kogu tulu läheb toidupangale.

Seejuures annab pood inimestele võimaluse toetada vähem materiaalselt õnnelikke ka siis kui endal palju raha ei ole. Nodikas võtab vastu kõike, mis majapidamisest üle jääb, kõik, mis on puhas ja terve. Praegu on enamus poes müügil asju pärit Rootsist.

„Inimesed, kes on varem Norrast ja Soomest toetanud Toidupanka on ikkagi vaesed pensionärid, kelle pension pole suur, aga mis üle jääb jagab laiali,” rääkis Vihur.

„Paljudel inimestel ei ole asju, mida enam ei kasutata kuhugile viia ning samas on palju inimesi, kes ei saa aru, et on palju inimesi, kellel just neid asju vaja on,” tõdes Vihur. „Kui ühel on puudus ja teisel on asju üle saavadki kaks vajadust kokku,” rääkis ta ning lisas, et nodikas hoitakse hinnad sõbralikud.

Toidupankadel on oma heategevuspoed veel Pärnus ja Võrus.”Toidupankade üldkoosolekul möödunud kuu, esitlesin ma poeideed kõigile teistele toidupankadele kui võimalust leida stabiilsemat rahastusallikat kui projektipõhised allikad. Võimalik, et selliseid poode tekib seoses toidupankadega rohkemgi” rääkis ta.

Fotod: Arvo Tarmula

Toiduabi riidepood (1) Toiduabi riidepood (2) Toiduabi riidepood (3) Toiduabi riidepood (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
prelüütik
prelüütik

Või ei tea analüütik, et Pipi maja on ilmatuma suur ja sinna mahub rohkem, kui üks ettevõtmine ära.

analüütik
analüütik

21.04 kirjutab Kaia Ansip, et Pipisse tuleb Kreeka söögikoht koos väikese toidupoega, 22.04 edastab sama Ansip, et Pipis avati taaskasutuskauplus. Kas tuleb mõista, et meil on peatselt võimalik osta kreeka taaskasutatavat toitu või ajakirjanik ei viitsi(oska) teemasid piisavalt lahti seletada.

wpDiscuz