Kaitseliidu Lääne malev sai uue pealiku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Mehis Born arvo tarmula (2)Mehis Born. Foto: Arvo Tarmula

Kaitseliidu ülem määras Lääne maleva pealikuks major Mehis Borni, kes on varem juhtinud Pärnu ja Sakala malevat. Senine pealik Arnold Juhans lahkus omal soovil.

Mehis Born on Lääne maleva pealik 28. veebruarist. Ettepaneku asuda Lääne maleva pealikuks tegi Bornile kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili läinud nädala keskel. 

Born ütles „jah”, sest malev oli teada ja Juhansi lahkumine tuli ootamatult. Uue pealiku määramisega oli kiire, sest staabiülem Tanel Kapper on võidupühani kursustel ega saa pealikku asendada, kiired ülesanded aga ootavad lahendamist.

Uus pealik tunneb malevat hästi

Kui kindral Kiili sel esmaspäeval kell 11 Lääne maleva staabis asjaolusid selgitas ja Borni esitles, võis Born nentida: „Siin saalis pole peaaegu kedagi, keda ma isiklikult ei tunne.” Saal oli rahvast täis.

Borni sõnul on pärnakad, saarlased ja läänlased aastaid koostööd teinud, neid seob ka ühine  suurõppus Orkaan. Peastaabis oli Born maakaitsejaoskonna ülem. Tema töö oli  territoriaalkaitse küsimused Lääne maakaitseringkonnas ehk Pärnu, Saare ja Lääne malevas. 
Born ütles, et on kaitseliitu kuulunud 25 aastat ja kõik see aeg on tal olnud kokkupuuteid Lääne malevaga. 

Eile oli major Born kolmandat päeva uuel töökohal. Major Juhansi ahtas kabinetis võis tal olla kitsas – Born on pikk kogukas mees –, aga üsna kodune tunne, sest teda ümbritsevad tuttavad asjad: sepistatud mõõgad seinal, mälestusplaadiga liivakell laual. Need on Pärnu- ja Saaremaa maleva aastatepikku tehtud kingitused naabermalevale sünnipäevaks. 

Arnold Juhans juhtis Lääne malevat 2001. aastast. Kolleegide sõnul olevat Juhans lahkumist   kaalunud umbes aasta. 
Lääne Elul ei õnnestunud Juhansilt selgitust küsida, aga Borni sõnul on Juhansil võimalik nüüd pensionile jääda. 

Suuri muudatusi ei tule

Born lubas, et ümberkorraldusi ta malevas tegema ei hakka. Malev on heas korras ja toimib hästi. 
„Püüan edasi kanda neid traditsioone ja formaate, mis siin on,” ütles Born. „Järsku lehekülje pööramist ei pea ma vajalikuks. Tubli ja kogenud kollektiiv, kõik tunnevad oma valdkonda. See käib nii staabi isikkoosseisu kui ka välikomandöride kohta.” 

Kaks esimest suurt tööd on valmistumine suurõppuseks Siil mai alguses ja võidupüha paraad Kärdlas. Esimest korda peetav Siil on kõigi aegade suurim reservõppus, õppustele kutsutakse rohkem kui 13 000 kaitseväelast ja kaitseliitlast üle Eesti. Sellel teeb kaasa ka Lääne maleva lahingukompanii.  

Hea käega malevapealik

Born juhib Lääne malevat selle aasta lõpuni. Pikemaid plaane pole nad kaitseliidu ülemaga pidada jõudnud. Pärnust  pärit ja praegugi perega koos Pärnus elav Born Haapsallu ei koli, sest abikaasal on töö Pärnus ja gümnaasiumipoisid ei taha kooli vahetada. 

Major Born on lõpetanud Tallinna ülikooli kutsepedagoogika erialal ja läbinud ohvitseri sõjalise väljaõppe brigaadi tasemeni. Õpetajana ta töötanud ei ole, aga õpetamise praktikat on tal küllaga.

„Ega kaitseliitlase väljaõpe ole muud kui kutseõpe,” ütles Born. „Inimestele õpetatakse nende sõjaaegset ametit ja sellest ka minu erialavalik.”
Vabast ajast rääkides pani Born esikohale abikaasa ja kaks poega. Hobidest nimetas ta sõjaväe- ja sõjaajalugu, joonistamist, tervise- ja matkasporti. 

„Ujun, jooksen, teen kepikõndi. Kuidas tuju on, kas kaks või kolm korda nädalas. Või lähme perega metsa matkale.” 
Viimati, paar nädalat tagasi, käisid nad Soontagana maalinnas ja Kurese külas. „Ütlesin hommikul, et pakime kotid, paneme tee termosesse, ostame putkast pirukad ja lähme.”

Joonistamises on tal nii hea käsi, et ajakirja Kaitse Kodu eelviimases numbris on temalt koguni kaks karikatuuri, üks neist illustreerib Borni enda artiklit. 

„Normaalne ülemus,” ütles Pärnumaa maleva staabi ülem Kristian Kivimäe Mehis Borni, oma kauase kolleegi kohta. „Ma ei ole kiitja mees, aga oleme uhked, et ta on meie maleva liige.” 

Kivimäe tõstis esile Borni ajaloohuvi, eriti huvitab teda metsavendlusega seotud ajalugu. „Suurepärane kunstnik,” lisas Kivimägi. 

Paanikat ei ole, aga valmis tuleb olla

„Paanikat või ekstravalmidust ei ole,” vastas Born küsimusele, kuidas on kaitseliitlased muutunud julgeolekuoludele reageerinud. Muigas ja lisas: „Kui ma õhtul magama lähen, ei pane ma püstolit ega tääki padja alla.”

Küll aga on teisenenud suured kaitseplaanid ja õppuste stsenaariumid, sest idanaaber on näidanud, millist strateegiat ja taktikat ta kasutab. 
„Kaitseplaanides arvestatakse Ukraina õppetundidega,” ütles Born ja lisas, et kõige muu hulgas arvestatakse sedagi, kuidas n-ö roheliste mehikestega toime tulla. 

„Malevas Lahe tänaval on seis täpselt samasugune kui kolm aastat tagasi,” rahustas Born. 
„Sooda selles liivakellas jooksis täpselt samamoodi kui praegu.”

 

Mehis Born

Sündinud 9. Detsembril 1967 Pärnus 

1986 Pärnu kutsekeskkool nr 13

2007 Tallinna ülikool, kutsepedagoogika (BA)

Sõjaline väljaõpe kursustel Eestis, Taanis, Rootsis, Soomes. 

2000–2004 Pärnumaa maleva staabi ülem, vaneminstruktor,

Pärnu garnisoni komandant

2004–2006 Sakala maleva pealik, garnisoni ülem

2006–2014 Pärnumaa maleva pealik

2014–2015 kaitseliidu peastaabi maakaitsejaoskonna ülem

Aastast 2015 … Lääne maleva pealik

Kaitseliidu liige aastast 1990

 Abielus, kaks poega

 Allikas: Lääne malev

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments