IRLi valimisreklaam pahandas läänlast

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Ajal, mil riigikogu valimiste välireklaam on keelatud, on Haapsalu Tarbijate Ühistu (HTÜ) poodide sissepääsude juures üleval plakatid, millel on kujutatud IRLi ridades riigikokku pürgivat HTÜ juhti Raimond Lunevi.

Reklaame võib näha nii Haapsalu kaubamajas, Uuemõisa Konsumis, Jaama A ja O kaupluses ning Vanalinna A ja O poes. Kaubamajas on neid eriti arvukalt. Kaetud on nii Apollo poe ees asuv välis- ja siseuste vaheline fuajee kui ka Konsumi viiv sissepääs.

See pani huvi tundma läänlase Artur Ärtise, kes uuris kas selline praktika on ikka lubatud. „Sissekäigud on avalik koht. Kui seadus on tehtud, siis kõikidele,“ lausus Lääne Elu toimetuse poole pöördunud Ärtis. Poliitiline välireklaam on keelatud alates 21. jaanuarist kuni valimiste lõpuni.

Keelu rikkumisel on politseil õigus teha ettekirjutus ning selle mittetäitmisel rakendada sunniraha, mille ülemmäär on 9600 eurot või rakendada asendustäitmist, mille kulud nõutakse rikkujalt välja.

Korrarikkumise lõpetamisega politsei poolt ei ole välistatud süüteomenetlus. Ebaseadusliku poliitilise välireklaami tellimise või avalikustamise eest karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut.

Lunevi sõnul on kõik siiski korrektne. „Üks asi on välireklaam ja teine on sisereklaam. Kõik, mis on kaupluses sees ja mis ei ole välisukse peal, loetakse sisereklaamiks,“ ütles ta.

Sisereklaamiks loetakse tema sõnul plakat ka siis, kui see paikneb välisukse sisemisel küljel. „Välisreklaam peab olema kaugelt nähtav ja arusaadav,“ märkis Lunev.

„Kuna kaubanduskeskustes ja kauplustes on kuni 28. veebruarini lubatud sisereklaami teha, kasutame selle ära,“ ütles Lunev. Lunev toetub öeldus infole, mida võib lugeda politseiameti kodulehelt valimiste eeskirja kohta.

„Kui valimisreklaam on nähtav ainult kaubanduskeskuses ning tänavale ei paista, on see lubatud,“ ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige.

Eelseisvad riigikogu valimised on esimene kord, mil Lunev parlamenti kandideerib.


Poliitilise välireklaami keeld

Riigikogu valimise seaduse § 51 on poliitilise välireklaami keeld aktiivse agitatsiooni ajal, s.o. alates 21.01.2014 kuni valimiste päeva lõpuni.

Üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku, valimisliidu või valimisliidu nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ning muu poliitiline välireklaam on aktiivse agitatsiooni ajal keelatud.

Riigikohtu seisukohal on sättest tulenevalt keelatud

  1. üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku, valimisliidu või valimisliidu nimekirjas kandideeriva isiku reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel;
  2. nende logo või muu eraldusmärgi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel;
  3. nende programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel;
  4. muu poliitiline välireklaam.  Neljas teokoosseis on sõnastatud määratlemata õigusmõiste abil. See tähendab, et keelatud poliitiline välireklaam, mis pole hõlmatud esimese kolme koosseisuga, on hõlmatud neljandaga.

Ühistranspordivahendiks on ühissõiduk, milleks on  ühistransporditeenuse osutamiseks ettenähtud buss, sõiduauto, tramm, trollibuss, reisirong, rööbasbuss, reisilaev, reisiparvlaev, väikelaev, õhusõiduk või muu mootori jõul liikuv transpordivahend. Transpordivahendi siseküljel poliitilise välireklaami keeld laieneb ka seinale kinnitatud ekraanile, kui sellel edastatakse poliitilist reklaami.
 
Tulenevalt kohtupraktikast käsitleb politsei muu poliitilise välireklaamina üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku, valimisliidu või valimisliidu nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaami:

  • avalikus ruumis oleval mistahes sõidukil (nt valimisliidu „Parteivaba Viimsi“ tunnuslause „Ära pane parti“ sõidukil)
  • hoonel, rajatisel, sõidukil, tuulelohel vms  kui see on suunatud avalikkusele (on nähtav tänavale ning on tajutav poliitilise välireklaamina) (nt erakonna kontori aknal    kandidaadi plakat suunatud tänavale)
  • ca telgikõrgust reklaami valimisagitatsiooni telkidel
  • tänavale paigutatud või tänavale nähtavad kuulutused ja plakatid, mis kutsuvad erakonna koosolekule, kandidaadi üritusele sellel kasutatav üksikkandidaadi, erakonna või erakonna või valimisliidu nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärk või programm moodustab plakatist domineerivama osa (võrreldes teabega koosoleku kohast, ajast või muust teabest seoses üritusega), kuna selline reklaam on tajutav poliitilise välireklaamina mitte kuulutusena.

Poliitilise välireklaamina ei käsitleta:

  • erakondade staapide silte vms.
  • agitatsioonitelkidel logosid, sümboolikat jms, mida ei saa pidada gigantplakatiks ning mis ei ole kaugemalt tajutavad välireklaamina
  • logosid, sümboolikat jms, mis on kantud muule sõidukile kui ühissõiduk varasemalt kui seoses valimistega
  • plakatid, mis asuvad kaubanduskeskuse või muu ehitise siseruumides ning on nähtavad siseruumis välja arvatud need ruumid, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumi
  • õhupallide,  logode, sõnumite, sümboolika jagamist (õhupallid, voldikud, pisikesed lipukesed, särgid jne)
  • erakonna või valimisliidu värvides välireklaame, kui neile ei ole kantud erakonna või valimisliidu logo, eraldusmärki, tunnuslauset, programmi, kandidaadi nime, fotot vms.

Piiripealsete reklaamide korral lähtutakse juhtumist. Näiteks kui üritusel erakonda propageerivad isikud riietuvad erakonna logo või kandidaadi pildiga T-särkidesse ning tegutsevad ürituse läbiviimise kohas, ei pruugi särke käsitleda poliitilise välireklaamina. Vastavas riietuses väljaspool valimisüritust avalikus ruumis erakonna esindajate või toetajate viibimise korral hindab politsei juhtumit tavakodanike arusaamise kohaselt, s.o kas ta tunnetab seda poliitilise välireklaamina või mitte.  

Plakatite, polstrite, kleebiste jms infokandja kleepimine majade välisustele, -seintele, avalikus ruumis asuvatele pinkidele, liikluskorraldusvahenditele vm võib olla käsitletav heakorraeeskirjade rikkumisena (vastutus rahatrahv kuni 100 trahviühikut) või avaliku korra rikkumisena (rahatrahvi kuni 100 trahviühikut või arest). Poliitiliste välireklaamide paigutamise soovi korral kortermajades tuleks eelnevalt küsida sellekohane nõusolek korteriühistult.
   
Valimisagitatsioon

  • on lubatud kuni valimiste päevani, s.o kuni 28.02.2015, kaasaarvatult
  • on keelatud hääletamisruumis ning ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamis-ruumidesse (seda ka eelvalimise ajal). Keeld laieneb ka kaubanduskeskustele, kus on võimalik teostada eelhääletamist. Ebaseaduslik agitatsioon on karistatav tegu.
  • avaliku koosolekuna registreeritakse koosoleku koha järgses prefektuuris vähemalt 4 päeva enne selle korraldamist kui korraldatakse ümber liiklus, koosolekul kasutatakse telki, valgustusseadmeid, valjuhääldit või kui koosolek võib muul moel takistada hoone või rajatise valduse tavapärast teostamist (nt kogunev rahvahulk võib häirida hoonesse sisenemist, valjuhääldi kasutamisega häiritakse muu hääle lindistamist vms)
  • politseil on õigus kontrollida avaliku koosoleku tegelikku läbiviimist, et välistada koosolekuteadete esitamist eesmärgiga mitte võimaldada samal ajal samas kohas muu avalikku koosolekut
  • politsei võib samal ajal ja samas piirkonnas registreerida mitu avalikku koosolekut kui on põhjust eeldada, et koosolek teist koosolekut ei sega ega häiri
  • seadusliku valimisagitatsiooni takistamine on karistatav tegu

Valimistega seonduvad süüteokoosseisud on sätestatud Riigikogu valimise seaduses ja karistusseadustikus. Väärtegusid menetleb politsei. Väärteona on karistatav ka ettevaatamatu tegu.

Allikas: www.politsei.ee

Fotod: Arvo Tarmula.

Valimisreklaam Kaubamaja (1)

Reklaam Haapsalu kaubamajas.

Valimisreklaam Kaubamaja (2)

Uuemõisa Konsumis.

Valimisreklaam Jaama A&O

Jaama A ja O poes.

Valimisreklaam Vanalinna A&O

Vanalinna A ja O kaupluses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali Tallinnast
9 aastat tagasi

Meil on korterelamu sisemisele metalluksele kleebitud *Savisaar käis siin*. Kleepeka eemaldamise arve saadan kesikutele.
ps. plakat on sellise koha peal, et kui pimedas sisse tuled, saad krambid!

david+clothes
9 aastat tagasi

Jane, sylitada v6ite piltidele juba t2na, sest 1. m2rtsini on ilgelt aega ja mis siis ikka niisama sisemiselt h66guda.

targutaja
9 aastat tagasi

Pange tähele, see mõttetu LE kamp koos omanikuga on IRL-ga ühte mesti ja korjab teie kommentaarid varsti maha.

mõni
9 aastat tagasi

mees võiks aru saada sellest , et tema koht pole poliitikas, juba paari rumala kommiga täitsa läbikukkunud, masendav tegelt

No
9 aastat tagasi

Jaama kaupluse uksel peaks küll tänavale ära paistma.

matilda
9 aastat tagasi

Palts tatistab ka rahva peale .valetas et uus ristmik on valmis aga tegelikult ei ole . Sõiduteed on hullemad kui Tallinnas . Miks ta ennem raudteed valmis ei teinud. Ja võtku oma reklaam maha.

matildale
9 aastat tagasi
Reply to  matilda

Vabandust matildake, ma ei tea kus sa elad, aga need kivid mida loobid on rohkem ikka Lauri Luige kapsaaeda. Kui Palts ristmiku kohta midagi ütles, siis seda väära informatsiooni jagas eelnevalt aselinnapea P.Vikman. Vaata eelmise aasta lõpu LE -sid ja sa veendud, et linnaametnik Vikman jagas väära informatsiooni. Ja ütleks, et tänu ühe teedespetsialisti sekkumisele jäi lauslollus tegemata.

targutaja
9 aastat tagasi
Reply to  matildale

….Vaata eelmise aasta lõpu LE-sid…. Ärge te inimesed ometi LE-sid uskuge. Hullemat sopakat on raske keida.

targutajale
9 aastat tagasi
Reply to  targutaja

Tabasid sa nooti ka või lihtsalt plähmid? Miks ma ei peaks LE uskuma, kui ta paneb must-valgele kirja aselinnapea sõnad. Neid sõnu viimane ei vaidlustanud. Ära aja vahtu suust välja. Seesugune sündroom viitab juba mingile tõsisemale haigusele.

Ärni
9 aastat tagasi

Loen neid kommentaare ja imestan. Mida te süüdistate siin härra Lunevit. On teil lühike mälu või olete oravad. Meenutage eelmisi kohalikke valimisi. Kui välireklaami aeg kukkus, siis hakkasid reformikasd ennast näitama kaubanduskeskuste ja kaupluste sees. Suklese nägu jooksis pidevalt Rannarootsi keskuse sisetelevisioonis. Miks te siis seda tarkust üles ei näidanud ja leppisite sellega? Kas reform jäi nüüd hiljaks ja siit see pahameel.

valija
9 aastat tagasi

Ärge muretsege, irl poolt siin tõesti keegi ei vali!

Ants
9 aastat tagasi

Jõudu nutikatele riigikokku pürgijatele, tiikide kaevajatele, maadega hangeldajatele, viina ja suitsuäri ajajatele, kõikidele, kes suudavad teisel enda rikastumise huvides kaaskondsetel naha üle kõrvade tõmmata. Nüüd on tulnud aeg, kallid valijad, enne ikka väga tõsiselt mõelda, kas seda nutikat meest valida või mitte, kas sellest saab olema kasu temale või meile kõigile, kas see mees tõstab käe (loe vajutab nuppu riigikogu laual) riigi või enda, oma palganatukese suurendamise, hüvanguks või ainult kirbuturu reklaamimiseks. ETKVL= TÜ ist saanud äriettevõte, mitte TARBIJATE ÜHISTU !!!, väikesed maapoed on likvideeritud, kasumit mitte tootvad poekesed on ju jalus, las saavad hakkama kuidas tahavad. Nende külade rahvad… Loe rohkem »

Maali
9 aastat tagasi

Ärge pritsige seda, mis keele peal kibeleb. See on lausutud eelkõnelejatele. Olgem tolerantsed ja viisakad üksteiste suhtes. Vaadake esmalt kõik peeglisse ja siis otsustage, kes sealt vastu vaatab. Kas te vastu vaatavale isikule sülitaksite näkku?
Lääne Elul oleks aga ammu aeg snitti võtta meretaguste naabrite online väljaannete kommenteerimisest, et sõnade sobivus vaadataks siiski enne avaldamist üle.
Eestlane on ennekõike iseenda vastu ebaviisakas, seepärast ongi kõik tema jaoks halb ja mõttetu.