Enn Eesmaa: välisminister peaks vabandust paluma

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Enn Eesmaa arvo tarmula

Enn Eesmaa ei ole rahul välisminister Keit Pentus-Rosimannuse tegevusega. Foto: Arvo Tarmula.

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa leiab, et Soome suursaadiku väljakutsumine välisminister Keit Pentus-Rosimannuse poolt on liialdus, mis võib kahjustada Eesti ja Soome suhteid.

“Sarnaselt mitmele teisele poliitikule leian, et välisminister ei käitunud õigesti kui tekitas seesuguse diplomaatilise intsidendi, et mitte öelda konflikti,” ütles Eesmaa."Hoogsalt lähenevad valimised panevad loomulikult poliitikuid kõiki esinemisvõimalusi ära kasutada, kuid välispoliitikas ei ole kohta valimiskampaanial.” 

Eesmaa rõhutas, et Eesti suhted Soomega on nii lähedased, et puudub vajadus seesugusteks avalikeks protestideks. “Soomlased on meie head sõbrad, kes kindlasti Eestile halba ei soovi."

Eesti-Soome suhted on sedavõrd lähedased, et ka ministrite tasandil on võimalik võtta telefon ning arusaamatused omavahel selgeks rääkida. Just isiklik suhtlus ja läbirääkimised aitavad seesuguseid küsimusi lahendada," lausus Eesmaa. "

Suursaadiku vaibale kutsumine aga kannab endas suuresti avalikkuse tähelepanu saamist, mis on ka saavutatud — nii Eesti kui ka Soomes,” märkis ta.

“Välisminister peaks tekkinud olukorra üle järele mõtlema ning kaaluma vabandamist oma liialdatud reaktsiooni pärast. Loomulikult on välisministril õigus Soome kolleegide kriitikaga mitte nõustuda, kuid antud juhul ei olnud tema käitumine õigustatud,” lisas Eesmaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
andres_indrek
9 aastat tagasi

Kuuldavasti meie välisminister ei oska isegi korralikult suhu võtta…
Välisminister või asi…

ka valija
9 aastat tagasi

Hr.Tuomioja sai vist aru, et astus ämbrisse ja vabandas. Sm. Eesmaa vaikib nagu sukk peale seda, eneses ikka kindel. Sama nagu eesti rahva “esindaja” Jana Trofimovna Toom. Teeme teisiti seltsimehed!

Sassile
9 aastat tagasi

Vaevalt, et selline keerutaja vabandust palub. Ennuke peaks kogu selle jama peale poliitikast kinga saama. Kallis rahvas, vaadake keda valite.

ega ikka
9 aastat tagasi
Reply to  Sassile

Vaatame muidugi ::))
Ennu partei käsul ei talu ju mitte midagi, kui Venemaaga seoses sõna võetakse. Soome juba vabandas ise Eesti ees.

Sass
9 aastat tagasi

Vaatasin seda saadet http://etv.err.ee/v/elusaated/pealtnagija/pealtnagija_lood/89b251ab-d26c-4774-ab21-78ce974c50c8
Enn poiss nii mannetu jutuga, et võiks rohkem üldse mitte sõna võtta ning võiks sammuti kaaluda vabandamist.

Mati
9 aastat tagasi

Tõesti, olen Ennuga nõus ja piinlik tunne on meie välisministri käitumise pärast – kui me ei jagagi Soome välisministri seisukohta ja meil on selleks õigus, siis ometi kahe nii lähedase vennasrahva mõningaste arusaamatuste puhul oleks vaja vaid veidi enam suuremeelsust, mitte väiklust.