Vene laadal lõbustasid inimesi Peeter Suur ja Potsataja (vaata ka videot!)

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

vene laat 2015 (1024x576)

Halvast ilmast hoolimata oli laadal palju inimesi. Foto: Juhan Hepner.

Haapsalu vanalinnas oli täna talvise aastaaja kohta ebatavaliselt palju inimesi ja elevust.

Selle põhjuseks oli kolmas iga-aastane vene laat, mida peeti Kodanike torni juures asuval haljasalal ja kus võis teiste seas näha ka Venemaa tsaari Peeter Suurt ja teda saatvat lastekirjandusest tuttavat tegelast Potsatajat.

Erinevalt mõne haapsallase eelarvamusest ei ole vene laat üksnes vene keelt rääkivatele inimestele mõeldud üritus. Laadaliste seas võis näha arvukalt ka eestlasi. Kohale tulnud uudishimulikele oli kehakinnitust ja joogipoolist pakkumas terve hulk müüjaid. Kõhtu sai täita näiteks Nurme Bistroo maitsvate koduste pelmeenide või Puise nina talu hõrgu kalasupiga.

Kokku jagus müüjaid umbes paarikümne leti taha. Peamine, mida laadalt osta sai, oligi toidukraam. Meeneid väga palju silma ei hakanud.

Teiste seas oli kohal ka Haapsalu Lions klubi Valge Daam, kelle müüdavatest suupistetest teenitud tulu läheb puuetega lastele mõeldud heategevuseks. Klubi liikme Evelin Lauri sõnul on lionsid sarnaselt laste heategevuseks raha kogunud ka varasematel Haapsalu vene laatadel. "Igaüks tegi ise midagi, mida pidas venepäraseks," ütles Lauri suupistete kohta, mida Valge Daami liikmed olid laada jaoks valmistanud.

Arvestades täna puhunud külma tuult ja sombust ilma on tähelepanuväärne, et rahvast tuli kohale arvukalt. Silma järgi oli laadaliste täpset arvu hinnata raske, aga pakkuda võib, et neid oli üle 100.

Riigikogu liikme Neeme Suure, kes oli laadal sotsiaaldemokraatide seltskonnaga kampaaniat tegemas, sõnul oli tal alguses väike hirm, et halb ilm hoiab inimesed toas, kuid laadal ootas teda osalejate arvu nähes meeldiv üllatus. "Ristil sadas hommikul veel lörtsi," lausus Suur. Ta leidis, et on suur asi, et Haapsalus korraldatakse talvel sellist vahvat üritust.

Pannkoogid, mida sotsid tegid, maitsesid Suure sõnul rahvale hästi. "Ise küpsetatud pannkook on õige laadatoit," ütles Suur.

Talumehe kõrtsi omanik Raul Sas ütles Lääne Elule, et eelmise aasta vene laadal pakkus Talumehe kõrts laadalistele putru, kuid tänavu otsustati laadale tulla erinevate suupistete ja joogipoolisega. Ka Sas oli meeldivalt üllatunud, et tuulest hoolimata tuli kohale arvukalt inimesi.

Päris viperusteta laat siiski ei möödunud, sest laada alguses ajas tuul ümber ühe vahvlimüüja letil olnud kraami ja paiskas nii murule terve sületäie vahvleid.

Lisaks soojale toidule aitas tuult ka külma trotsida ka kultuuriprogramm. Selle raames võis näha rahva seas kõndimas nii Roman Sultangirejevi kehastatud Peeter Suurt, kes soovis kõigile laadalistele head uut aastat kui ka imperaatorit saatnud Potsatajat. Lapsed said soovi korral sõita poniga.

Muusikalise poole eest seisid hea slaavi kultuuriselts Bõlina, SEE Teater ja Tallinna ingerisoomlaste tantsurühm Kataja ja laulurühm Kanerva. Kui Bõlina esitas traditsioonilisemaid venekeelseid laule, siis SEE Teatri estraadi ja paroodia programmis sai näha ja kuulda kuulsate artistide Georg Otsa, Alla Pugatšova, Anne Veski ja Valeri Leontjevi loomingut.

Video: Juhan Hepner.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ants
9 aastat tagasi

On see eestlane ikka imelik inimloom või kes siin kommib, aga mida iganes keegi teeb, alati miski vingumine. Vingujad, Palun vaadake ka fb videosid
ja pilte, kui miski ei meeldi, konkreetsed soovitused on teretulnud, mitte põlastused, häbi teil olgu ja seda “teil” nimelt väikese tähega.
Ilmselge ka see, et need vingujad on esimesed, kes valimiskasti või e. valimiste juurde tormavad ja teevad risti vastupidi oma õiglustundele …peaasi, et saaks kellelegi ära teha.

jaanus
9 aastat tagasi

Kuule Kätlin,kes keelab PRÕUAL midagi teha. Järgmine üritus sinu teha.

Kätlin
9 aastat tagasi

Millegipärast ei näe ma videost venelasi. Misk see vene laat siis oli?

naine
9 aastat tagasi

kas oleks palju parem,kui seda üritust ei oleks toimunud ? Kriitika on muidugi oluline asi aga andke siis mõni asjalik soovitus, et kuidas oleks paremini seda üritust läbi viia.

jah
9 aastat tagasi
Reply to  naine

Usun tõesti, et minu kodulinn oleks ilma sellise ürituseta parem. Päris tõesti.

Ivo
9 aastat tagasi

Potsataja roll kuulub siiski Juhanile, aga filigraanselt välja mängitud, sobib suurepäraselt, soovitan teemat edasi arendada ja veel välja astuda potsatajana. Geniaalne! heihihihi…

Andres
9 aastat tagasi

Vene laat????
Milliste tunnuste järgi???
90 müüjatest eestlased…Tule taevas apppiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Galerii: Vene laat Haapsalu vanalinnas | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Eile peeti Haapsalu vanalinnas vene laata. Vaata videot ja loe pikemalt laada kohta siit. […]

haapsalu
9 aastat tagasi

päris häbiväärne värk ikka

kammaja
9 aastat tagasi

Kes tõlget teab võiks teadmist jagada. Kirjeldab hästi toimunut.

tsirkust
9 aastat tagasi

urmas sukles potsataja rollis oli tõeliselt hea leid