Lastekodu sai kingiks värvimislehed

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_0551

Tallinlanna Hiie Härm hakkas kõrgete äärtega värvimislehti valmistama sellepärast, et selliseid vajas ka ta oma laps. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu lastekodu puudega lapsed saavad jõulupühad mööda saata pilte värvides, sest neljapäeval andis Universaalne Disain OÜ hoolekandekeskusele jõulukingiks üle 17 komplekti 3D värvilehti.

Universaalse Disain OÜ asutaja Hiie Härm selgitas, et värvilehed, kus kujundite piirjooned on tehtud paberipinnast 1–1,5 mm kõrgemad, on mõeldud kasutamiseks näiteks pimedaile lastele või lastele, kel pliiats veel hästi käes ei püsi. „Või ka vaimupuudega lastele, kes ei saagi aru, et üle ääre ei värvita,” lisas ta.

Härmi sõnul on värvimislehed tugeval paberil ja neid saab kasutada mitu korda: alguses pliiatsiga värvida, siis värvidega ja kõige lõpuks ka plastiliiniga katta.

Värvilehed on valmistatud käsitsi ja neid valmistavad täisealiseks saanud vaimupuudega noored tugikeskusest Juks.

Härm ütles, et Haapsalu lastele kingitud värvilehed on valmistatud spetsiaalselt neile mõeldes. Idee selleks tuli tema sõnul Värvikeskuselt, kust ta on värvimislehtede valmistamiseks materjale saanud.  

„Värvikeskus andis värvid, mina organiseerisin töö, lehed ja pakendid. Tugikeskuse Juks noortele sai ka öeldud, et need on mõeldud just Haapsalu lastele,”  ütles Härm.

Härm rääkis, et värvimislehtede tegemise idee sai ta elust enesest. „Mul endal on pime laps ja tema lasteaias tegid kasvatajad neid servasid liimiga, et lapsed saaksid natukenegi maalida,” selgitas ta. 

Eelmisel aastal katsetas Härm värvilehtede ideed ettevõtluskonkursil „Ajujaht” ja pääses seal 300 kandidaadist 30 parema hulka. „Sain sealt nii palju tõuget, et idee tuli ellu viia,” ütles ta.

Härm peab oluliseks, et värvimislehti valmistavad just tegevuskeskuse vaimupuudega noored täiskasvanud. Ühelt poolt annab see neile teenistust, teisalt tekib sotsiaalne ring, kus erivajadustega täiskasvanud teevad midagi erivajadustega laste heaks. „Mina viin sinna joonised, värvid ja näidised ja nemad siis juhendaja käe all teevad neid. Vahel teevad nad ka omaloomingut, näiteks värvivad lepatriinule silmad või jalad juurde,” muigas ta.

Universaalne Disain OÜ on seni kokku pannud viis eri teemadel värvilehtede kinkepakki. Suuremate ja lihtsamate kujunditega värvimislehed on koondatud kinkepakki „Minu esimesed joonistused”, kuid eraldi komplektid on ka väikesele tüdrukule, väikesele poisile ja loodusesõbrale. Samuti on komplekt „Minu lemmikud”.

Härmil on hea meel, et Haapsalu on ainus koht Tallinna kõrval, kus värvimislehti ka kohapealt osta saab – neid müüb abivahendikeskus rehabilitatsioonikeskuses.

Hoolekandekeskuse juhi Peeter Alekanna sõnul elab lastekodus 17 puudega last, kellest noorim on 5aastane.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments