Puudega lapsed said uue moodsa maja

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Foto: Arvo Tarmula

Täna avati Haapsalus Kastani tänaval endise lastekodumaja kohale ehitatud uus hoone, mis väljast on endise maja koopia, kuid seest sootuks teistsuguse ruumipaigutuse ja moodsa sisseseadega.

Tähekujulise hoone ühes tiivas hakkab sügisest tegutsema toimetulekukool, mis siiani töötas sotsiaalmajas. Koolis õpib praegu 15 last. Teise tiiba tuleb puudega laste lasteaed. Kohti on seal 12, aga praegu on lapsi üheksa. Kolmas tiib on rehabilitatsioonikeskus, kus on mullivann, vesivoodi, massaažituba ja võimlemissaal.

Haapsalu Hoolekandekeskuse juhatuse liige Peeter Alekand (pildil) ütles, et tegemist on Haapsalu linna moodsaima majaga. Maja on väljast küll rootsipunaseks värvitud laudisega, aga seinad on betoonist ja sees on kasutatud mittesüttivaid materjale. Haldusjuht võib maja käigus hoida oma kodust lahkumata, korraldades arvuti kaudu uste sulgemist ja avamist, kütte ja ventilatsiooni tööd.

Uue maja omanik on Haapsalu Hoolekandekeskus, kellele kuuluvad veel sealsamas Kastani tänava metsas asuvad viis peremaja ja noortekodu. Keskuse ülesanne on tagada puudega lastele vajalikud teenused.

Uue maja ehitus ja sisustamine läks maksma 1,5 miljonit eurot, sellest 600 000 tuli kindlustuselt, 900 000 riigieelarvest.

Avamisel viibinud Lars Lidnkvist Älmhulti Lions-klubist Rootsis kinkis avamise puhul lastele 1000 eurot – suveüritusete tarbeks. Älmhulti Lions-klubi kogus 1990. aastate alguses Rootsis Haapsalu lastekodu rajamiseks 4 miljonit Rootsi krooni, maja avati 1996. Veebruaris 2011 puhkenud tulekahjus hukkus kümme last.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
olemas
10 aastat tagasi

Konrad. Räägi enda eest. Kui sa selline häda ja virin oled, ei taha sind ka ükski tööandja. Võta kätte ja tee midagi , loo midagi ,tekita siis endale töökoht. Näpuga näidata ja viriseda on kõik mihklid. Sita häda oled .
Kas sul on kade meel ,et puudega inimsed saavad EU raha eest korralikes tingimustes elada. Kasi Soome ja jää sinna .

viie rikkama hulka
10 aastat tagasi
Reply to  olemas

Ilmselt on mõni isamaaline orav siin pihta saanud, kest reaalet olukorda üritab eirata ja musta valgeks valetada. ilmselt ei tajugi enam et enamus meie ühiskonnast on vabakäigul olevad vangid. Edutamiseks on siinkohal kolm võimalust soome, vangimajja või toompeale. See sõltub psüühia tüübist süsteemile allujad libisevad toompeale, need kes saavad aru et tegemist on hullumajaga liiguvad soome, need kes vastu hakkavad või oludele alluvad pannakse vangi

Konrad
10 aastat tagasi

Kõik Koluvere de.iilid on majutatud eurotingimustega majadesse.
Terve tavainimene on töötu või käib 300€ eest tööd rabama.
Eurovanglas on ka mõnusam sitsida prii söögi ja katusealusega, kui siin igapäevaeluga jageleda.
Seal pole mingit muret söögi, sooja või elektri üle. Kõik on tasuta.

koer
10 aastat tagasi

kuulge olge üldse õnnelikud et elu eestis üldse meil areneb

L.R
10 aastat tagasi

ÄRA VIRISE!

Konrad
10 aastat tagasi

See mis toimub praeguses si.tases eesti pa.sariigis on ikka päris jube.
Ehitatakse igasugu puudega inimestele villasid üksteisejagu. Võtame kasvõi uuemõisas debiilidele eurokodud, nüüd veel siis kastanis. Kusjuures ehitajatele on palgad maksmata. Tavaline kodanik peab välismaal leiba teenima, et peret toita või kohapeal madala palga eest tööl käima.

Ärapanija
10 aastat tagasi

“Tõesti tublid” on koht kuhu raha matta! Kahtlen väga,et meie vanureid ja noormaalset noorsugu selliste summadega toetattakse?