Rannarootsi muuseum ja Iloni Imedemaa kandideerivad muuseumiauhindadele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Iloni Imedemaa avamine 1

Jaanuaris avatud Iloni Imedemaa uus ekspositsioon on silma jäänud ka muuseumiasjatundjatele. Foto Arvo Tarmula

Eesti muuseumide aastaauhindadele kandideerib kaks Läänemaa muuseumi — SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid ja Rannarootsi muuseum.

Ühendmuuseumite uus ekspositsioon Iloni Imedemaal „Olen alati siin, Ilon” kandideerib Muuseumirotile parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni eest. Läänlaste konkurendiks on Eesti Meremuuseum jäämurdja Suur Tõll uue püsiekspositsiooniga ja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum püsiekspositsiooniga „Muusika ja teater läbi trepihalli“.

Rannarootsi muuseum on aga Ruhnus Korsi talus peetud talgute eest esitatud tiitli "Aasta muinsuskaitsja muuseumis" nominendiks.

Eesti muuseumite aastaauhindade nominenid valisid välja kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu teemakomisjonid. Laureaadid selguvad nende hulgast 30. jaanuaril Rakveres.

Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul tõstis žürii seekord esile 29 nominenti 16 muuseumist. „Kokku oli kandidaate 77, esindades eriilmelisi ettevõtmisi, mis Eesti muuseumides on aset leidnud. Tihe konkurents iseloomustas näituste kategooriat, kuhu esitati 21 kandidaati ning haridustöö kategooriat, kus kandideerib 19 projekti,“ rääkis muuseuminõunik.

Eesti muuseumide aastaauhinnad tunnustavad parimaid muuseumispetsialiste ning toovad esile muuseumitöö erinevaid tahke. Auhindu annab välja Kultuuriministeeriumi muuseuminõukogu ja toetab Eesti Kultuurkapital. Lisaks antakse välja kaks eriauhinda, millest EASi turismiarenduskeskuse tunnustus „Kõige turistisõbralikum muuseum“ on juba varasemast tuttav. Sellele lisandub esmakordselt Muinsuskaitseameti-poolne auhind muuseumi kui kultuurimälestise restaureerimise eest.

2014. aasta Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid:

  • aasta konserveerimistöö kategoorias Eesti Rahva Muuseum, Tallinna Linnamuuseum ja Tartu Mänguasjamuuseum;
  • aasta koguhoidja kategoorias Eesti Kunstimuuseum, Eesti Loodusmuuseum ja Eesti Rahva Muuseum;
  • aasta muinsuskaitsja muuseumis: Eesti Vabaõhumuuseum, Rannarahva Muuseum ja Rannarootsi Muuseum;
  • aasta muuseumihariduse edendaja kategoorias Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Eesti Vabaõhumuuseum ja Tartu Mänguasjamuuseum.
  • Aasta Muuseumirotile parima näituseprojekti eest kandideerivad Eesti Meremuuseumi näitus „Meri riidekapis. Näitus merest ja moest“, Rannarahva Muuseumi näitus „Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg“ ja Tartu Ülikooli muuseumi näitus „Pea asi: maailm õlgadel“.
  • Muuseumirotile parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni eest kandideerivad Eesti Meremuuseum jäämurdja Suur Tõll uue püsiekspositsiooniga, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum püsiekspositsiooniga „Muusika ja teater läbi trepihalli“ ning Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid püsiekspositsiooniga „Olen alati siin. Ilon“.
  • Aasta teadusauhinnale trükiste kategoorias kandideerivad Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum ja Saaremaa Muuseum;
  • aasta teadusauhinnale ürituste kategoorias kandideerivad Tartu Linnamuuseum ja Tartu Ülikooli muuseum;
  • Turunduse MuuSa ehk aasta turundaja auhinnale kandideerivad Eesti Meremuuseum, Eesti Vabaõhumuuseum ja Tartu Ülikooli muuseum.
  • Arenduse MuuSa ehk aasta muuseumiarendaja nominendid on Eesti Lennundusmuuseum, Tallinna Linnamuuseum ja Tartu Ülikooli muuseum.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments