Ericssoni tööpakkumine tõi Haapsalu kultuurimajja saalitäie huvilisi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 14

Tööjõu värbamisfirma Biuro korraldas täna Haapsalus Ericssoni infopäeva. Kultuurikeskuse rõdusaalis oli elekroonikafirma Tallinna tehase tööpakkumisega tutvuma tulnud üle poolesaja huvilise.

Biuro projektijuht Olga Zjusko ja tema assistent Erika Kõiv rääkisid Ericssonist nii vene kui ka eesti keeles.

Sõel Ericssoni tehasesse tööle saamiseks on tihe. Kellel on karistusregistris kriminaalkuritegu kirjas, sel pole tehasesse asja. Ka tervisekontroll on põhjalik. Epilsepsiat või diabeeti põdevad kukuvad välja, samuti need, kes põruvad narkotestis „Ka tugevaid rahusteid või valuvaigisteid tarvitavad ei pääse sealt läbi,“ nentis Zjusko.

Kes end tihedast sõelast läbi pressida suudab, sellele lubatakse tehases alustuseks 3,2 euro suurust tunnipalka, öötöö eest veerandi jagu rohkem.

Töögraafik on jäik. Kaks päeva poole kaheksast hommikul poole kaheksani õhtul, seejärel kaks tööpäeva kella poole kaheksast õhtul kella poole kaheksani hommikul ning seejärel on neli puhkepäeva.

„Kui Haapsalust soovib Tallinnas Ericssoni tehases töötada rohkem kui 20 inimest, saame käima panna bussi, mis teid tööle ja tagasi koju veab,“ lausus Olga Zjusko. Sellise kokkuleppe olevat nad saavutanud Ericssoni peadirektoriga.

Ericssonis on töötajaile prii lõunasöök, öövahetuses töötajaile öösöök, ka kohv ja tee on tasuta.

Kuigi tunnipalk on algul väike, olevat mõne kuu pärast lootust kategooriat tõsta ning paremat palka saada. Veel kõrgemale tasemele tõusmine võtab natuke rohkem aega.

Tihedast sõelast pääsevad läbi umbes pooled neist, kes Biuro kaudu Ericssoni tööle soovivad asuda. „Aga kõik on võimalik,“ ütles Erika Kõiv. „Vanim tööline, kes Biuro kaudu Ericssoni tehasse tööle sai, on 78aastane.“

„Kui me näeme, et saame Tallinna inimesi mujalt tööle tuua, tuleb selle nimel tegutseda, aidata,“ ütles Olga Zjusko. „Miks peaksid inimesed siin ilma tööta olema, kui töö on ju olemas.“

Zjusko ütles, et on kaablitehase olukorrast teadlik. „Sellepärast me siia tulimegi, sest siin on ju koondamislainet oodata. Ja nagu ma tean, Haapsalust töökohta ei leia,“ nentis Zjusko.

Haapsalu infopäeva huvilistega oli Zjusko rahul. „Saal oli väga hea. Teeme oma infopäevi eri linnades, inimesed on paikkonniti erinevad,“ lausus Zjusko. Kui kõrge palgaga ettevõttes on suurem koondamine, siis pole tööta jäänud töölised madalamalt palgalt alustamisega nõus. „Me istume parem pool aastat kompensatsioonil, ütlevad nad,“ nentis Olga Zjusko. „ Poole aasta pärast tulevad siiski meie juurde.“

Ericssoni vastu huvi tundnutest olid paljud praegused PKC töölised.

Kas Ericssoni pakkumine oli ahvatlev, uurin ühelt PKC töötajalt. „Ei, ma ei ütleks seda, tuleb veel mõelda,“ vastas naine, kes ei soovinud oma nime öelda.

„Ma arvan, et pean seda veel seedima,“ ütles teine PKC kaablitehases töötav naine. Koos oma töökaaslasega pidasid nad Ericssoni pakkumist siiski huvitavaks. „Isegi transporti pakuti,“ tõdes kaablitehase tööline. „See oli selle asja juures kõige parem,“ lisas kaaslane.

Naised töötavad praegu PKCs, kuid varsti paneb see tehas Haapsalus uksed kinni. Naised ütlesid, et osa töölistest saab Keila tehases tööd. „Kõiki [Haapsalu tehase töölisi] ei võetagi sinna tööle,“ nentis vanem naine. Haapsalust Keila tehasesse tööle käimiseks pakutakse tehase poolt bussi, kuid naised ei usu, et selline soodustus kaua toimiks.

Fotod: Urmas Lauri

Ericssoni tööotsing 002 Ericssoni tööotsing 012 Ericssoni tööotsing 021 Ericssoni tööotsing 025 Ericssoni tööotsing 028 Ericssoni tööotsing 034 Ericssoni tööotsing 036
Erika Kõiv.
Ericssoni tööotsing 041 Ericssoni tööotsing 043
Olga Zjusko.
Ericssoni tööotsing 048 Ericssoni tööotsing 050 Ericssoni tööotsing 060 Ericssoni tööotsing 063 Ericssoni tööotsing 074

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres
9 aastat tagasi

kui 78 aastased ikka juppe kokku panevad…-siis mis kvaliteedist me enam räägime???
sellise palga eest teeb valge ori ju kindlast hea kvaliteediga vidinaid???
kutsun üles kogu Euroopat boikottima Ericssoni ettevõtte toodangut!!!

aga
9 aastat tagasi

koligu…inimesed,muuseas,võivad ka kolida.

koogu
9 aastat tagasi

Kui eerikson ei leia endale odavat tööjõudu Eestis, kolib ta tootmise Hiinasse või Aafrikasse. Nii lihtne see ongi.

Kuid...
9 aastat tagasi

No kui mitte midagi pole, siis see on vähemasti midagigi. Töötuna kodus manduda pole ka mingi perspektiiv.

Mädanik
9 aastat tagasi

Kohalikele teadmiseks et ori on sunnismaine ja ülalpeetav.Kui teie olete nõus sellega palgaga mida teile pakuti siis pole kedagi süüdistada.Keegi ei sunni teid tööle.Kui te ikka reaalselt midagi tarka teha ei oska siis pole väljavaateid ka eriti palga üle kaubelda.
Nii et minge tööle selle palga eest mida pakutakse sest vastasel korral jääte võib olla ka selllisest võimalusest ilma.

Kohalik
9 aastat tagasi

Viimane lahkuja kustutab Haapsalus tule.

Andres
9 aastat tagasi

Orjapidamine on EV-s seadusega ju keelatud!!!
Kuidas kultuurimaja üldse sellistele ruume rentis???
Peksa oleks tulnud tibladele poole värbamiskoosoleku pealt anda!!!-naisterahvast ei ole küll ilus lüüa,aga vahel ei jää midagi muud üle!!!
Kahju,väga kahju,et tagantjärgi lugesin…

Säga
9 aastat tagasi

Sinna ei lähe enam isegi Lasnagorski ja Maardu vandid, kes peale vene keele muud keelt ei räägi. Muide eeriksonis on töökeel vene keel. Kes Haapsalust läheb, saab vene keele suhu ja prii taldrikutäie lõunasööki, et jõuaks orjata.

raimond
9 aastat tagasi

..tean,olin aastaskese seal… valge inimese orjaturg,pumbataxe kõik välja… palk alla arvestuse.. kui tervis läbi,heidetaxe aia taha…

Mädanik
9 aastat tagasi

Kui haiged kommentaarid ikka maainimeste poolt.Kapitalism ei peagi kehvale vanaldasele ja väheste oskustega tööjõule rikkust majja tooma.Kui tahate rikkalt elada siis tehke endile firmad ja makse palka nii palju jaksate kanda.
Kes teid seal keelab rikkalt elada oma tööga.Kinnisvaraturg on teil nagu berliinis ja oi kui rikkad te ikka seal olete aga teised süüdi et keegi teile hiigelpalka ei maksa ja ei lase nautida elu.

Mina
9 aastat tagasi
Reply to  Mädanik

Kui kapitalismuses õhetav ettevõte on oma ärimudeli ehitanud odavale tööjõule üles ehitanud siis paratamatult ühel hetkel jääb ta hätta. Mis on tööjõu kaasamine oma ettevõtte arengusse siis tegelikult – see on kellegi palkamine, kes ettevõtja eest töö ära teeks, kulutades selleks enda aega ja ennast müües. Kahjuks kipuvad mõned tööandjad siiani arvama, et nad on mingid heategijad, kui pakuvad kellegile odavat tööd. Need ajad on möödas ja peaks ka Ericssoni juhatusele hakkama kohale jõudma, et kui tahetakse leida endale abilisi siis peab selle eest väärilist tasu tasuma. Ettevõttel on vastutus enda tööliste ees. Küsimus ei olegi ju rikkuse majja toomises… Loe rohkem »

Mädanikule
9 aastat tagasi
Reply to  Mädanik

Lase oma mäda paisest välja ja sa hakkad mõtlema teistmoodi. Kui kõik oleksid firmajuhid, siis kust kohast need töötegijad tulevad?

Kalev
9 aastat tagasi
Reply to  Mädanik

Rumal jutt Teie poolt.