Tööinspektsion: Isasid oodatakse töölt koju tervetena

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Vagunite teisaldamine

Tööõnnetuste edetabeli tipus on ehitussektor. Foto: Arvo Tarmula.

Tööinspektsioon kutsub isadepäeval kõiki mehi üles teadlikule käitumisele töökohal.

Käesoleva aasta kümne kuu jooksul on meestega juhtunud 2330 tööõnnetust, mis moodustab 64% kõigist tööõnnetustest. Neist kõige rohkem satuvad õnnetustesse noored mehed, kelle töö ja pereelu on alles algamas.

Kõige kõrgema riskiohuga valdkonnad, kus meestega tööõnnetusi juhtub, on metalli- ja puidutööstus, ehitus, transport ja kaevandus. Tööandja peab tagama turvalise töökeskkonna, juhendamise ja väljaõppe ning töötaja kohustus on järgida tööohutusnõudeid ja panustada ohutu töökeskkonna loomisesse.

Oluline on silmas pidada, et töösuhe on kahepoolne, kus mõlemal osapoolel on oma õigused ja kohutused.

Siiski näeme tihti olukordi, kus kõik tingimused ohutuks töötamiseks on tagatud, kuid ikkagi ei kasuta töötaja isikukaitsevahendeid või eirab tööohutusnõudeid, pidades neid ebaolulisteks.

"Me võime rakendada mistahes kaitseabinõusid riskikäitumise vähendamiseks, kuid kui me käitume jätkuvalt mõtlematult, on kõigi asjaosaliste – alates tööinspektoritest kuni objektijuhtideni – pingutused asjata," ütles tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu

Kõige enam juhtub tööõnnetusi noorte meeste hulgas vanuses 20-29 aastat. „Noored mehed on meie suurim riskirühm. Samas on nad ju ka meie ühiskonna kõige väärtuslikum ressurss – nad on täies elujõus, omandanud erialased oskused ning nende töö- ja pereelu on alles algamas,“ sõnas Maripuu.

Tööinspektsioon soovib isadepäeva puhul kõikidele isadele turvalist töökeskkonda, head tervist, pikka ja nauditavat tööiga ning tervelt kojujõudmist.

Monica-Linde Klemet, tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres
9 aastat tagasi

asi on ikka päris nutune…
Töökaitsele veelkord…-minge vaadake Jaama tn.ristmiku ümberehitust…Auuuu-seal vikatimees ju lausa huikab…

Andres
9 aastat tagasi

Haapsalus on asjad töökaitse valdkonnas olematud…
Kõige hirmutavam oli see kui seda vakstuga käkerdist Lossiplatsis nn.restaureeriti-otse Politseimaja vastus…-ei olnud meestel ei turvarihmasid,ei olnud peas kiivreid…
Aga noh politsei valdkonda see ju ei kuulu kui kellegil on reaalne oht tema tervisele või elule…-nemad mõõdavad kiirust 30-50 alas…

Mulla tn korterelamud
9 aastat tagasi

Seal ka V korrusel mehed katustel kiivriteta. Kaua võib?

Viktor
9 aastat tagasi

Kaevan kraavi ja mul jumala pohh.Alimete ei maksa. Palk mustalt.

andres
9 aastat tagasi

Tööinspektsioon külastagu Jaama ristmiku ehitustöid…
2,5 meetri peale pannakse torusid ilma mingi kaevikutugevduseta…kiiver on haruldane nähe jne…
Ikka väga pohhuilt suhtuvad töömehed seal oma eludesse…