Rõude sai leed-tänavavalgustuse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

tiiu-aavikMartna vallavanem Tiiu Aavik. Arhiiv

Martna vallas asuv Rõude sai leed-tänavavalgustuse, mis on nii energiasäästlik, et üllatas vallavanematki.

Vallavanem Tiiu Aavik ütles, et kaheksa uue leed-valgusti ühe kuu elektrikulu oli erakordselt tilluke: 59 kilovatti. Kaheksa moodsa valgusti elektrikulu on väiksem kui ühe vana valgusti elektrikulu.

Rõude tänavavalgustus maksis üle 4000 euro. Valgustatud on tee elumajade juurest poodi. Enne leed-valgustite paigaldamist polnud Rõues üldse tänavavalgustust.

Kaks uut valgustit sai ka Kirna bussipeatus. See läks maksma üle 1000 euro.

Rõude ja Kirna valgustid on üks osa valla välisvalgustite vahetamise projektist. Martna vallas on moodsat tänavavalgustust paigaldatud jupikaupa.

“Tootsi klombel, et kui tervet ei jaksa, siis teeme poole,” ütles Aavik.

Mullu sai 25 uut valgustit Martna keskus, kus vanad valgustid, juhtmed ja postid vahetati uute vastu. Martna valgustamine läks maksma ligi 7000 eurot. Et ka Martnas osutus edasine elektrikulu väikeseks, otsutas vald paigaldada valgustid Rõudesse ja Kirnasse.

Rõude ja Kirna valgustid on aga Martna omadest nii palju nüüdisaegsemad ja säästlikumad, et kui Martnas mõni lamp läbi läheb, siis vahetatakse see uue ja moodsama vastu, ütles Tiiu Aavik.

Edaspidi on Martna vallas kavas valgustada suuremad bussipeatused. Et bussiootepaviljonid on paikades, kus elektriliini pole, kaalub vald päikesepatareidega valgusteid.

“Audrus on neid paigaldatud ja tahame minna sinna vaatama, kuidas need töötavad,” ütles Tiiu Aavik.

Päikesepatareidega valgustid võiksid saada Laiküla, Kasari, Tammiku, Rannajõe ja Suure-Lähtru bussipeatus.

Kokku on Martnas paaril viimasel paaril aastal tänavavalgustuse uuendamisse investeeritud ligi 12 500 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
palve
9 aastat tagasi

Palun soovitage, võimaldage keegi tööd hr Ants Maripuule, et tal oleks võimalik oma võlad ära maksta. Hr AMaripuul on head soovitused ja Martna vald on teda mitmeid kordi tunnustanud tubli ühskondliku töö eest. Paraku ühiskondlik töö on tasuta töö ja võlga see ei kustuta. Võlg on elatise võlg…

Neeme
9 aastat tagasi

Väga rõõmustav artikkel. Kasvõi sellepärast, et tehakse natukenegi midagi ära. Olgu või jupikaupa.
Ning päikesepatareidega valgustus bussipeatustes eriti kaasaegne lahendus. Paljud suuremadki kohad pole sellega tegelema hakanud. Olgu või ülekäikudel, seda enam, et osakdel tänavatel poleks üldse neid valgustusposte vaja. Kordi odavam oleks neis kohtades tagada kõnniteede valgustus kinnistuomanike poolt, neile paigalduse kompenseerides.
Igatahes edu!

tõesti
9 aastat tagasi

kui lahe, sllega õigustab ennast mingi pisikene vald 🙂

leed?
9 aastat tagasi

On’s eesid ikka piisavalt???

leed
9 aastat tagasi
Reply to  leed?