Haeska linnuvaatlustorn on nüüd eraomaniku valduses

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 

Haeska

Haeska linnuvaatlustorn pole enam Riigi Metsamajandamise Keskuse (RMK) avalik objekt, mistõttu edaspidi võib seda külastada torni omaniku loal, teatas keskkonnaamet.

Matsalu lahe põhjakaldal Haeskas asuv linnuvaatlustorn asub Tuuliku talu maadel ja kuna maaomanik ei soovi seada riigi kasuks hoonestusõigust ega sõlmida muud pikaajalist maakasutuslepingut, lõpetab RMK ka torni hooldamise ja kasutamise korraldamise. Edaspidi vastutab torni korrasoleku eest selle omanik   

Tuuliku talu peremehe Ants Ale sõnul on linnuvaatlustorn talu maadel asunud 37 aastat ja senine kasutuskorraldus on pererahvale sobinud. "RMK soov muuta osa õuealast avalikult kasutatavaks oli aga põhjuseks, miks me ei sõlminud hoonestusõiguse lepingut," selgitas Ale.

Linnuvaatalustorni kõrval asuvat Tuulingu puhkemaja pidav Ale kinnitas, et on valmis jätkama torni ja sellega seotud objektide haldamist iseseisvalt ja lubama torni ka edaspidi tasuta kasutada.

Looduskaitseseadusest lähtuvalt ei laiene eravalduses asuvale objektile igaüheõigus, mis lubaks ka öisel ajal omaniku nõusolekuta vaatetornis viibimist.  

Haeska linnuvaatlustorn on Matsalu rahvuspargi populaarne linnuvaatlustorn, mida igal aastal külstavad tuhanded linnuvaatlejad. Haeska praegune, 8,5 meetri kõrgune linnuvaatlustorn valmis 2003. aastal. Linnutornist saab pilgu heita Matsalu sise- ja kesklahele, roogu mattunud Haeska rahudele ja Matsalu lahe ümber paiknevatele rannaniitudele. Rannaniitudel peatuvad rändeajal suured linnuparved ja Haeska linnuvaatlustorn on läbi aastate olnud üks liigirikkamaid linnuvaatluskohti. 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments