Rahandusministeerium kahtleb praamihanke läbiviimise õiguspärasuses

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Rahandusministeeriumi hinnangul võis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) eksida seaduse vastu korraldades saarte ja mandri vahelise praamiühenduse pidamiseks läbirääkimistega riigihanke ja selle tõttu peaks hanke tulemuse kehtetuks kuulutama.

Rahandusministeeriumi hinnangul võib esineda vajadus kuulutada riigihange kehtetuks, kuna MKM on rikkunud kogu hankemenetluse vältel riigihangete seadust, viies riigihanget läbi väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena sellekohase seadusest tuleneva aluseta ja on ilmnenud asjaolud, mis ei võimalda neid kõiki koostoimes arvestades hankemenetlust jätkata.

Samas arvestades, et tegemist on alles järelevalvemenetluse kokkuvõtte projektiga, võib lõplik järeldus oluliselt muutuda. MKM-ist öeldi BNS-ile, et ministeerium esitab omapoolsed vastuväited.

“Rahandusministeerium [annab] enne hankemenetluse kehtetuks tunnistamise otsuse tegemist MKM-ile võimaluse omapoolse arvamuse ja vastuväidete esitamiseks. Samasugune võimalus omapoolse arvamuse esitamiseks antakse kolmandatele isikutele Väinamere Liinid OÜ-le ja ühispakkujate TS Laevad OÜ ja OÜ TS Shipping volitatud esindajale TS Laevad OÜ-le, kes on esitanud väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlused pakkumused ning kelle õigusi võib seeläbi riigihankemenetluse kehtetuks tunnistamine puudutada,” seisab kokkuvõtte projektis.

MKM otsustas algselt avalikule riigihankele laekunud Väinamere Liinide pakkumise mitte kvalifitseerida neljal põhjusel. Ettevõte ei esitanud praamide omaniku kinnitust, et see on valmis hankeperioodi lõppedes laevad riigile müüma, tõendit et neli laeva on olemas hankeperioodi lõpuni, reisiparvlaevadele riigile müümise hinda ja viimaks esitas pakkuja riigihankele lisatingimusi, millega ei nõustunud avaldama kütuste hindu, riigi poolse võimalusega leping ilma trahvita lõpetada ja laevade müümise lepingu tüübiga.

Rahandusministeeriumi hinnangul ei olnud need neli erinevust olemuslikud erinevused, mis võimaldaksid MKM-il korraldada väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse.

Riigihangete seadus kohaselt on hankijal õigus korraldada hankemenetlus väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena, kui avatud hankemenetluse või piiratud hankemenetluse käigus ei esitatud ühtegi pakkumust ega hankemenetluses osalemise taotlust või kõik esitatud pakkumused olid olemuselt erinevad hankedokumentides sätestatud hankelepingu eseme tehnilisest kirjeldusest ja riigihanke esialgseid tingimusi olemuslikult ei muudeta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Palo: läheme parvlaevade hankega edasi | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Rahandusministeerium […]