Ilmateenistus: Nädala lõpul võib sadada lund

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-10-13 12.10.41Kaart: Riigi Ilmateenistus

Pühapäeval võib lumehelbeid tulla, aga pärast läheb vihmaks üle, ennustas keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak.

Paljaku sõnul võib lumekruupi tulla tegelikult juba neljapäeva õhtul või reedel. Pigem võib neid tahkemaid terasid alla sadada Ida- ja Kesk-Eestis. Seda Paljak siiski ennustada ei söanda, et nädala lõpuks maa lausa valgeks saaks. Pigem läheb pärast seda hoopis jälle soojemaks.

Teisipäeva (14. oktoobri) öö hakul võib mõnes üksikus kohas tiba vihma tulla. Samal ajal on Läänemere lõunavete kohal uus osatsüklon tekkimas ja selle sajupilvede serv kandub pärast keskööd Saaremaale ja Liivi lahele ning laieneb hommikuks üle Lõuna-Eesti, saju tõenäosus on väiksem põhjapoolsetes maakondades. Tuul pöördub itta ja kagusse, kiiruseks 2-7 m/s, Liivi lahe ümbruses tugevneb hommikuks 7-12 m/s. Õhutemperatuur on 2..7, rannikul kuni 10°C. Päeval liigub madalrõhkkond Leedu-Läti piirile. Ennelõuna on suuremal osal vihmane, tihedam on sadu Lõuna-Eestis, nõrgem põhja pool, seejuures Harjumaa ja Virumaa põhjatiivas on saju võimalus alla 50%. Pärastlõunal lääne poolt alates saju võimalus väheneb. Puhub ida- ja kagutuul 3-9, Liivi lahe ümbruses 15 m/s. Õhutemperatuur on 8..11°C.

Kolmapäeval (15. oktoobril) eemaldub madalrõhkkond Venemaa poole, aga selle loodeserv ulatub veel Eestini. Tõusva õhurõhu foonil võib meil kohati lühiajaline hoog vihma tulla. Tuul pöördub kirdesse ja muutub tugevamaks üle Eesti, rannikul on puhanguid 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval 7..10°C.

Neljapäevaks (16. oktoobriks) liigub arktiliste alade kohal tekkinud kõrgrõhkkond Skandinaavia põhjaossa ja selle serv laieneb lõuna poole. Soome lahe ümbruses võib aga kõrgemates õhukihtides püsida madalrõhkkonna mõju ja seetõttu on meil kohatiste sajuhoogude võimalus. Kirdetuule puhangud on tugevamad veel Soome lahel. Õhutemperatuur on öösel napilt plusspoolel, päeval on 5°C ümbruses, pärastlõunal langeb.

Reedel (17. oktoobril) muutub kõrgrõhkkond jõulisemaks ja saju võimalus on väiksem. Puhub mõõdukas põhjakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, selgineva taeva all langeb alla 0°C, päeval on 4..6°C.

Laupäeval (18. oktoobril) säilitab kõrgrõhkkond tõenäoliselt ülekaalu ja ilm on olulise sajuta. Tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, päeval 3..6°C.

Pühapäeval (19. oktoobril) liigub Skandinaaviasse uus madalrõhkkond ja laieneb üle Läänemere ning toob taas soojemat ja niiskemat õhku. Sadu jõuab tõenäoliselt pärast keskööd Saaremaale ja Hiiumaale ning laieneb päevaks üle Eesti. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, saartel 4..7, päeval 8..10°C. Kui soojem õhumass aeglasemalt liigub, siis Ida-Eestis üle 5°C veel ei tõuse.

Esmaspäeva (20. oktoobri) öösel sajab eemalduva madalrõhu järel vihma, päeval on saju võimalus väiksem. Tuul puhub lõunast ja edelast ning võib püsida tugevama. Õhutemperatuur on öösel 4..9, päeval 7..12°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments