Imatra Elekter tõstab uuest aastast võrguteenuse tasu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elektrihind Imatra Elekter tõstab tuleva aasta 1. jaanuarist võrguteenuste tasu 4,4%, mis tähendab, et näiteks korteris elav põhipaketti kasutav tarbija hakkab maksma aastas 5 eurot rohkem kui seni.

Imatra Elektri juhatuse esimehe Märt Jemmeri sõnul ei ole tegemist Imatra kasumijanuga. Hinnatõusu põhjus on regulatsioonis, mis tagab võrguettevõttele kindla tulubaasi. Kui ühel aastal jääb tulu alla lubatu, siis järgmisel aastal tõstetakse võrgutariife, et tagada ettevõtte normaalne toimimine.

Et võrguteenuse pakkuja ehk elektrivõrgu omanik on monopoolses seisundis, tuleb võrguteenuste hind kooskõlastada konkurentsiametiga.

„Kui tulu on lubatust suurem, võetakse see järgmise aasta tariifist maha. Need kõikumised ei ole väga suured,” ütles Jemmer. 2015. aastal tõusevad Imatra võrgutariifid 4,4%.

Imatra erakliendid kasutavad enim püsitasuta pakette. Kui praegu maksab ööpäevaringse fikseeritud tariifiga paketi Partner 24 kasutaja 5,37 senti kilovatt-tunni eest koos käibemaksuga, siis edaspidi tuleb tal maksta 5,61 senti. Eramajas elavale inimesele tähendab see aastas umbes 10eurost hinnatõusu, korterielanikule umbes 5 euro võrra suuremat väljaminekut.

Eri päeva- ja öötariifidega Partner 12/12 paketi korral tähendab see senise 5,94 ja 3,4 sendi asemel vastavalt 6,2 ja 3,55 sendi maksmist kilovatt-tunni eest. Suuremaile tarbijaile mõeldud pakettide Partner 24 Pluss ja Partner 12/12 Pluss korral tõuseb võrgutasu samuti 4,4%.

Hinnatõusust hoolimata on Imatra võrgutariifid siiski 15–25% madalamad kui Eesti turuliidril Elektrilevil. Paketiga Imatra Partner 24 sarnane Elektrilevi tariif on 6,48 senti kilovatt-tunni eest ja Partner 12 päevase tariifi vaste Elektrilevis on 7,79 senti kilovatt-tunni eest.

Jemmeri sõnul on Imatra odavamate tasude taga õigel ajal võrgu arendamisse tehtud investeeringud ja suurem efektiivsus. „Meie majandamise kulu ühe kilovatt-tunni kohta ei ole nii suur kui Elektrilevil,” lausus Jemmer. Elektrilevi turusuhete juhi Lembit Sünti sõnul ei ole Elektrilevil praegu kavas võrguteenuste tasu tõsta, kuid tulevikus võib see neilgi kõne alla tulla.

Imatra ei kavatse võrgu arendamisse suuri investeeringuid teha. Praegu on kõige suurem investeeringuprojekt kauglugemisarvestid, ütles Jemmer. Nende paigaldamisega tahab Imatra lõpule jõuda 2016. aasta keskpaigaks.
Imatral on ligi 22 000 võrguteenuse koduklienti ja see arv püsib stabiilne.

„Aastas tuleb sadakond võrguklienti juurde,” ütles Jemmer.

Elektri hinna kolm komponenti

2013. aastast, mil avanes Eesti elektriturg, koosneb iga elektriarve kolmest osast: elektrienergia omahind, mida mõjutavad börs ja elektrimüüjate konkurents; võrguteenus eht tasu, mida makstakse elektri kohaletoimetamise eest võrgu haldajale. Kolmas osa on riiklikud maksud: elektriaktsiis ja taastuvenergia tasu.

Kui Läänemaa elanik soovib osta elektrit mõnelt teiselt müüjalt kui Imatralt, peab ta sõlmima kaks lepingut: ühe elektrimüüjaga ja teise Imatra kui võrguteenuse pakkujaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Janek
9 aastat tagasi

Praegu elektrieest kuus 7 euri ja võrgutasud 12 euri.