0

Kultuurikeskuses esilinastus dokumentaalfilm Soomes elavast haapsallasest

Avatar

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Ville mäkelä urmas lauri

Ville Mäkelä. Foto: Urmas Lauri

Täna pärastlõunal esilinastus Haapsalu kultuurikeskuses soomlasest režissööri Ville Mäkelä film, mis räägib Haapsalust pärit Timo Tõnismast ja tema perest.

Filmis saab näha, milline on Helsingis elava Timo pere- ja tööelu. Mäkelä filmis Timot, tema somaallannast elukaaslast Maryani ja nende last peaaegu kahe aasta jooksul – vahemikus 2012 kuni 2014.

Lisaks pere igapäevaelule saab näha ka seda, kuidas Timo oli treeneriks mitmekordsele kurtide olümpiavõitjale Kairit Olenkole. Filmise ajal sai Timost palgatöölise asemel ehitusettevõtja, mis tähendas senisest veelgi pikemaid tööpäevi. Vaataja näeb, kuidas pere püüab kõigi nende väljakutsetega hakkama saama.

Mäkelä sõnul on üheks olulisemaks sõnumiks, mida ta filmiga vaatajale edasi anda tahtis see, et asjad ei ole must-valged ning et elu on keeruline, aga ilus.

"Millegipärast, ei olnud kerge saada eestlasi kaamera ette," ütles Mäkelä filmi sünniloo kohta. Režissöör soovis leida kedagi, kes tunneks paljusid Soomes elavaid eestlasi. Ta märkas Facebookis soome-eestlastele jagatud kuulutust, kus Soome ettevõttes töödejuhataja ametit pidanud Tõnisma otsis lumekoristajaid.

"Siis helistasin ja ta vastas. Ta juhtus olema Haapsalu poiss ja ma olen siin kogu aeg suvitanud nii et meil oli juttu ajada küll," lausus Mäkelä.

Režissööril on Läänemaaga üsna tihedad sidemed. Lisaks Haapsalus suvitamisele on  Mäkelä teinud varem filmi "Lemmi armastus", mis rääkis Ants Laikmaa maali järgi Linnamäe Lemmina tuntuks saanud Läänemaa naisest.

Järgmise projektina on Mäkeläl plaanis film ühest Soomes elavast somaali perest.

Tõnisma jäi filmiga rahule

"Esialgne filmi idee oli see, kuidas eestlased Soomes hakkama saavad – see töötegemine ja kogu elamine seal. Ville käis mulle päris palju peale, et teeks nii ja naa. Olin töödejuhataja suures firmas ja ma ei kippunud eriti koostööd tegema, sest ei ma teadnud mida ülemused ja inimesed, kellega ma koostööd tegin, sellest asjast mõtlevad. Aga siis sain kokkuleppele, et ta (Mäkelä – toim.) võib tulla töömaadele filmima ja nii see hakkas," ütles Timo Tõnisma.

"Kui ta meie perega tuttavaks sai muutus see film ühtäkki aga meie pere keskseks. Alguses ma ei saanudki sellele pihta, aga kui ma aru sain, siis tekkis väike blokk ette. Elukaaslane ei olnud ka eriti nõus sellega. Kuna ma olen selline hella südamaga, siis mõtlesin, et mis mul teha – inimene on juba filminud ja asjad käivad. Läheme siis selle projektiga lõpuni. Olen selline inimene, et kui olen sõna andnud, siis tahaks seda ikka pidada," lausus Tõnisma.

Tõnisma sõnul varieerus see, kui tihti Mäkelä tema peret filmimas käis. "Mõni nädal kolm korda, mõni kord kaks korda. Mõni kord oli isegi kaks-kolm nädalat vahe sees. Seda materjali on kindlasti väga palju. Kui ta oleks tahtnud oleks ta võinud sellest teha negatiivses valguses filmi või ainult positiivse. Aga ta on leidnud täpselt selle õige ja keskmise tee nagu meil pere oligi. Midagi ei ole juurde pandud ega ära võetud," ütles Tõnisma.

Tõnisma sõnul on Eesti talle jätkuvalt südamelähedane ning kunagi tulevikus tahaks ta siia ka taas elama asuda.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz