Hea tava lepe kaitseb õpetajaid ülekoormuse eest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

IMG_1578

Kullamaa keskkooli gümnaasiumiosas on õpetaja koormusnorm 35 tundi. Foto: Arvo Tarmula.

Septembris allkirjastavad haridusega seotud liidud ja haridus- ja teadusministeerium hea tava leppe, et kaitsta miinimumpalgaga õpetajaid ületöötamise eest.

Õpetajate üldtööaeg on 35 tundi nädalas. Mida õpetaja selle aja sees peab tegema, kas andma 35 tundi, neid ette valmistama, juhatama klassi vms, ei ole täpsustatud.

Hea tava lepe näeb ette, et miinimumtasu eest õpetaja annaks maksimaalselt 24 tundi.

Eesti Haridustöötajate Liidu juhi Reemo Voltri sõnul teevad eriti just väiksemate koolide õpetajad tihti ületööd.

“Hea tava oleks see, et miinimumtasu eest ei peaks õpetaja tunde andma rohkem kui 24. Klassijuhatamist tuleks väärtustada ja tasustada, mitte arvata miinimumtasu sisse nii tunnid kui ka klassijuhatamine,” ütles Voltri.

Juriidiliselt ei ole kokkulepe siiski siduv ja ühtegi koolijuhti ei saa kohustada seda järgima. Kes sellest üle astuvad, neid saab Voltri sõnul vaid korrale kutsuda.

Sel aastal on õpetaja miinimumpalk 800 eurot.

Hea tava leppe allkirjastavad haridus- ja teadusministeerium ja haridustööga seotud liidud nagu Eesti Maaomavalitsuste Liit, Eesti Linnade Liit, Eesti Koolijuhtide Ühendus ja Eesti Haridustöötajate Liit.

Eesti Haridustöötajate Liitu kuulub üle poole Eesti õpetajatest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments