Põhikooli palgaraha tohib kasutada gümnaasiumis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Janar Sõber Foto: Katrin Pärnpuu

Lihula gümnaasiumi direktoril Janar Sõbral on valitsuse otsuse üle hea meel. Foto: Katrin Pärnpuu.

Valitsuse sel nädalal vastu võetud otsuse järgi tohib põhikooli õpetajate palgarahast maksta edaspidi palka ka gümnaasiumiastme õpetajaile.

Seni oli põhikooli ja gümnaasiumi rahastamine lahutatud. Erandina tohtisid põhikooli palgarahast kuni 5% gümnaasiumiastmes kasutada need kohalikud omavalitsused, kes olid võtnud vastu otsuse kolme aasta jooksul oma gümnaasiumiosa sulgeda.

Edaspidi võib põhikooli palgaraha gümnaasiumiastmes kasutada juhul, kui volikogu võtab vastu sellekohase otsuse.

"Kõik gümnaasiumivõrgu korrastamise otsust mitte teinud KOVid ja koolivõrku korrastanud KOVid, kes soovivad põhikooliõpetajate tööjõukulude toetuse arvelt kasutada enam kui 5% gümnaasiumiõpetajate töö tasustamiseks, peavad KOVi volikogu poolt vastu võetavas otsuses põhjendama põhikooli(õpilaste) arvelt gümnaasiumiastme finantseerimise vajalikkust, määratledes ära selle ulatuse ning konkreetsed KOVi koolivõrguga seotud põhjused," seisab rahandusministeeriumi seletuskirjas.

"Näiteks soovib KOV kasutada 7% põhikooliõpetajate tööjõukulude toetusest gümnaasiumiastme õpetajate tööjõukulude toetuseks põhjusel, et gümnaasiumiastmes on õpilaste arv olulises mahus vähenenud ning KOVil on kavas peale KOVi arengukava muudatuste tegemist hiljemalt 2015. aastaks vastu võtta ebaefektiivse gümnaasiumiosa sulgemise otsus, et keskenduda tulevikus tugeva põhihariduse andmisele. Põhikooliõpetajate tööjõukulude toetuse arvelt on sellisel juhul vajalik katta ümberkorraldamise perioodil osa gümnaasiumiõpetajate töötasust, sh koondamiseks vajalikud vahendid."

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Argo Kerb ütles, et raha ristkasutamise lubamise eesmärk on toetada omavalitsusi koolide mõistlikul majandamisel.

"KOV-id peavad põhikooli ja gümnaasiumit valdavalt ühe koolina, mistõttu on mõistlik ka vaadata toetust tervikuna. Samuti peab see toetama KOV-ide vabadust ja vastutust oma koolivõrgu haldamisel. Näiteks, kui KOV on otsustanud sulgeda gümnaasiumiastme mõne aasta jooksul, siis toetab otsus muudatuste sujuvat elluviimist. Gümnaasiumiastet ei pea ka õpilaste arvu järsul kukkumisel sulgema päeva pealt," ütles Kerb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments