Vormsil taastati sajandite vanune päikesekell

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eestirootslaste annetustega taasti Vormsi Püha Olavi kiriku aias 1741. aastal paigaldatud, kuid Nõukogude okupatsiooni ajal hävinud päikesekell.

Vormsi koguduse diakoni Ants Rajando sõnul oli esialgsest Vormsi päikesekellast säilinud vaid raidkiviplaat, millel on valmimise aastaarv 1741. “Päikesekell püsis oma kohal üle 200 aasta ja hävis arvatavasti 1950. aastatel. Raidkivist kellaplaat säilis Nõukogude okupatsiooni ajal Läänemaa muuseumis Haapsalus,” lisas Rajando.

Päikesekell otsustati taastada eestirootslaste Kultuuriühingu SOV kauaaegse esimehe, Vormsilt pärit Sven Salini mälestuseks. Päikesekella taastamiseks koguti raha peamiselt vormsirootslaste annetustega.

Päiksekella lugemiseks tuleb jälgida, kuhu langeb kellaplaadil osuti vari, mis liigub päeva jooksul koos päiksevalguse suuna muutumisega.

Lauri Levo

Päikesekell Vormsi kirikaias enne ja nüüd. Foto erakogu

B619409-41 soluret2 liivakell

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments