Haapsalu politsei tabas kaks Leedust pärit kelmi

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Politsei ja kogukonna hea koostöö tulemusel õnnestus Haapsalus kinni pidada kaks Leedust pärit kelmi.

Mehed kasutasid juba varasemast tuttavat skeemi, kus antakse teada lähedase sattumisest ebameeldivustesse ning et olukorda on võimalik raha abil lahendada.

19. augustil helistati lõuna paiku Haapsalus elavale vanemale prouale ja teatati vene keeles, et tema sugulane on hädas ja tema abistamiseks tuleb raha maksta. Sellise, varasemast tuttava skeemiga, peteti vanaproualt välja raha ja väärismetallist ehteid.

Analoogse sisuga kõne tehti samal päeval veel teiselegi eakale daamile, kuid sel korral ei õnnestunud kurjategijatel raha ega väärisesemeid välja petta, kuna sündmusesse sekkusid sugulased ja politsei.

Tänu Haapsalu taksojuhtide ja politsei heale koostööle peeti mõne tunni pärast kaks Leedust pärit kurjategijat kinni ja paigutati politsei arestimajja. Kahtlustatavatena peeti kinni 19- ja 27-aastane mees.

Juhtumite uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Seekord pandi piir pahategudele kiiresti, sest info liikus kiiresti ning toimis hea koostöö kogukonna ja politsei vahel.

Lääne ringkonnaprokuratuur taotles 21. augustil Pärnu maakohtult kahtlustatavatena kinni peetud meeste vahistamist, kohus rahuldas prokuröri taotluse ning mehed võeti kohtueelse uurimise ajaks vahi alla.

Võõrastelt isikutelt tulnud kõnedesse, milles küsitakse raha või kompensatsiooni õnnetuse või süüteo tagajärgede katteks, tuleb suhtuda ettevaatlikult ja raha ei tohi maksta. Sellistest kõnedest tuleb esimesel võimalusel teavitada politseid lühinumbrile 110.

Palume eakaid sugulasi ja tuttavaid sellisest levivast pettusest teavitada ning neid hoiatada. Kindlasti palume sellest rääkida ka lähikonnas elavatele eakatele vene keelt kõnelevatele inimestele, sest tundub, et nemad on jätkuvalt peamine sihtgrupp.

Eakate inimeste tähelepanu tuleb juhtida sellele, et ükski ametiasutus ei aja asju sularahaga arveldades ning sugulase näilise abistamise asemel toetatakse hoopis kurjategijaid.

Margus Kaldma
Haapsalu politseijaoskonna juht

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
9 aastat tagasi

internet juhatab, kui hoolega lugeda. toppige aga rohkem isiklikku elu netti……

Eks keegi
9 aastat tagasi

…ikka juhatas. Aga loll oleks ju tahta,et politsei nimed välja annaks. Sest tulevikus hoiaks rahvas moka maas….

ja
9 aastat tagasi

kes need leedukad juhatas,kuhu kottima minna?