0

Varsti selgub, millises seisukorras on Eesti haridusasutuste põrandad

Avatar

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Alates esmaspäevast, 18. augustist algab Eesti Sisearhitektide Liidu (ESL) ja Lincona Põrandakeskuse koostöös üleriigiline uuring, millega kaardistatakse Eesti haridusasutuste põrandakatete seisukord. Uuringu tulemused selguvad oktoobrikuuks.

Eesti Sisearhitektide Liidu juhatuse liikme Ivi-Els Schneideri sõnul ei ole eriti palju uuritud Eesti õppeasutuste ergonoomikat ning sobilike materjalide kasutamist klassiruumides, kus lapsed suure osa oma ajast veedavad.

“Kuna õppeasutuste kogu sisearhitektuurilise koosluse uurimine on liialt ajamahukas, otsustasime alustada põrandakatete seisukorra ja materjalide kaardistamisest,” ütles Ivi-Els Schneider.

“Puutun isiklikult kokku mitme õppeasutustega ja näen, kui erinevad on sisearhitektuurilised lahendused ja materjalivalik ning üldine olukord. Lasteasutuse puhul ei ole see ainult maitse ning esteetika küsimus, vaid ebasobiv materjal võib olla lastele ebaturvaline või isegi ohtlik,” lausus Schneider.

Lincona juhatuse esimehe Olavi Tuisu selgitusel võib ajaproovile vastu pidanud Eesti-aegne laudpõrand mõnes maakoolis, näiteks Vääna mõisakoolis või Tõrva gümnaasiumis, olla parem lahendus kui valesti valitud kaasaegne põrandakattematerjal.

“Sagedasemad probleemid valesti valitud põrandakatte puhul on selle ootamatult kiire kulumine ning efektiivse hooldamise puudumisel tekkiv sügav määrdumine,” ütles Tuisk.

“Põrandakatte puhul on väga oluline selle lihtne puhastatavus ja üldine hügieen, sest näiteks lasteaedades istuvad lapsed tihti mängides maas ning sobiv põrandakate on väga oluline,“ lausus Tuisk.

Küsimustik saadetakse e-posti teel Eesti üldharidusasutustele alates lasteaedadest ja algkoolidest kuni gümnaasiumite ja erikoolideni. Uuringus osalenute hulgast loositakse välja kolm õppeasutust, kes saavad tasuta ühte klassiruumi uue kaasaegse põrandakatte.

Eesti Sisearhitektide Liidu eesmärk on arendada kodumaist sisearhitektuuri, hoolitseda sisearhitektuuri pärandi säilimise ning sisearhitektuuri arengu uurimise ja teadliku suunamise eest. 20. novembril 1990. aastal asutatud liit ühendab 179 sisearhitekti.

1992. aastal asutatud Lincona Põrandakeskus on Eesti suurim põrandakatete maaletooja ja müüja. Linconal on kuus esindust üle Eesti ning ettevõte annab tööd 50 inimesele. Aastal 2013 oli ettevõtte käive 11 mln eurot.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz