0

Vanamuusikafestivalil kõlab saksa barokkmuusika

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Toomas SiitanFestivali lõppkontserdi finaal: publik tänab esinejaid pika südamliku aplausiga, dirigent Toomas Siitan jagab au esinejatega. Foto: Arvo TarmulaMulluse festivali lõppkontserdi finaal: publik tänab esinejaid pika südamliku aplausiga, dirigent Toomas Siitan jagab au esinejatega. Foto: Arvo Tarmula

Kolmapäevast pühapäevani on Haapsalu vanamuusika päralt, sest algab järjekorras juba 21. Haapsalu vanamuusikafestival.

Seekord on festivali läbiv teema saksa barokkmuusika. „See muusikaperiood on olnud pikka aega minu lemmik. Festivali peakülaline on Prantsusmaa ansambel Sagittarius, kes on üks selle muusika silmapaistvamaid esitajaid,” selgitas festivali kunstiline juht Toomas Siitan teemavalikut.

Sagittariust juhendab Michel Laplénie, kes on Prantsusmaa viimaste aastakümnete tuntumaid barokkmuusikale pühendunud dirigente.

Publikumagnetiks peab Siitan ka Šveitsi ansamblit Daimonioni, kes esines Haapsalu vanamuusikafestivalil mullugi. „Avastasin nad juhuslikult YouTube’i klipi kaudu, millest sattusin vaimustusse. Siiamaani ei ole me varem ühtegi ansamblit kohe järgmisel aastal tagasi kutsunud,” ütles Siitan.

Daimonioni mullune kontsert oli nii meeldejääv, et seekord otsustas Siitan erandi teha. Nüüd on Daimonioni kohal viieliikmelise koosseisuga, mis on kahe võrra enam kui eelmisel aastal.

Individuaalselt tõstis Siitan esile kolmapäevasel avakontserdil mängivat Annette Rheinfurthi, kes musitseerib siin kandis üsna tundmatul violone-nimelisel pillil. „Violone on tšello ja kontrabassi vahepealne. Selle pilli pluss on, et sellega saab esitada palasid, mis vajaksid muidu kaht pilli. Kontrabass on Haapsalu kirikuakustikas probleemne, sest hakkab koledasti kumisema. Violone sobib siinsesse akustikasse suurepäraselt,” ütles Siitan.

Eesti muusikuid saab kuulata avakontserdil üles astuva ansambli Studio Vocale koosseisus. Studio Vocale on Toomas Siitani kokku pandud kollektiiv, kes tähistab tänavu oma 20. sünnipäeva. „See on ansambel, kuhu kogun vastavalt kavale Eesti parimaid lauljaid. Arvan, et nende kvaliteet peaks olema selline, mida võib võrrelda mis tahes välismaiste külalistega,” ütles Siitan.

Siitani sõnul on Haapsalu pluss esinemiskohtade atmosfääris. „Toomkirik ja selle kõrval nüüd ka Jaani kirik. Toomkiriku akustikat on küll vahel kritiseeritud, kuid kogu linnuse keskkond on külalismuusikuid ikka ja jälle vaimustanud. Hämmastav, et kõik tahavad tagasi tulla,” tõdes Siitan.

Mullu käis Haapsalu vanamuusikafestivalil ligi tuhat kuulajat.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz