Juulis on Haapsalu kultuurikeskuses kutsekooli lõpetajate tööde näitus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ammetil-on-kuldpõhi-all1. juulist kuni 30. juulini on Haapsalu Kultuurikeskuses avatud näitus „Ammetil on kuldpõhi all“. Haapsalu Kutsehariduskeskuse tekstiilitöö, tisleri ja mööblirestaureerimise eriala lõpetajad on pannud linlastele ja külalistele vaatamiseks välja oma lõputööd.

Tekstiilitöö eriala avati koolis 2005. aastal. Tänaseks on lõpetanud 8 lendu. Oleme oma õppetöös lähtunud rahvuslikust pärandkultuurist, õpetame traditsioonilisi käsitöötehnikaid nagu silmuskudumine, heegeldamine, õmblemine, tikkimine, kangakudumine, paelte punumine. Tekstiilitöö õppuritest on välja kasvanud oskuslikke sallimeistreid, oma kodukandi käsitööringide ja õpitubade juhte kui ka pühendunud muuseumitöötajaid.

Meie jaoks on oluline vastutustundlik tegutsemine traditsiooniliste käsitöötehnikate ja oskuste säilitajana, propageerijana ja taaslõimijana kaasaegsetesse toodetesse. Selle lennu lõputööde spekter on lai – siin on esindatud nii traditsioonilised pällrokk ehk Vormsi jakk ja Hiiumaa missjäku kui ka looduslikest materjalidest unikaalsed ehted.

Mööblirestaureerimist õpetame 2009. aastast. Tänaseks on lõpetanud 4 lendu. Mööblirestaureerimine on meie kooli üks populaarseimaid erialasid, kus õpetatakse interjööri ja mööbli ajalugu, restaureerimise ja muinsuskaitse aluseid, puidu käsitsi- ja masintöötlemist, viimistlemist, sadulsepatöid, vineerimist, puidulõiget, intarsiat. Selle kevade lõputööde märksõna on „suured“. Õpilased on restaureerinud möödunud sajandist pärit kummuteid ja töömahukaid nikerdustega kappe ning sellega edukalt toime tulnud.

Tislerid on Haapsalu Kutsehariduskeskuses õppinud alates 2005. aastast. Tänaseks on lõpetanud 7 lendu. Tisleri alal õpitakse puidu käsitsi- ja masintöötlemist, mööbli ja puitoodete valmistamist ja viimistlemist, vineerimist, treppide ning redelite valmistamist. Tisleripoisid on saanud lisaks erialale ka keskhariduse.
Selle lennu poiste tööd on algusest lõpuni nende endi kavandatud ja valmistatud: kaasaegse ja stiilipuhta disainiga nurgakapp, tualettlaud, öökapp, TV-alus. Noormehi ootavad ees avarad tööalased väljakutsed nii mööblitööstuses kui ka puidutöö meistrina.

Näituse avamine toimub 1. juulil algusega kell 12.00. Kõik huvilised on oodatud.

Haapsalu Kutsehariduskeskus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments