10

Haapsalu linnapea käis Soomes rongi valimas

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

rongFoto: Erakogu

Üleeelmise reede hommikul istus Haapsalus autosse neljaliikmeline seltskond – linnapea Urmas Sukles, aselinnapea Peeter Vikman, linnasekretär Erko Kalev ja autojuht. Ees ootas pikk päev, mil sõideti nii auto, laeva kui ka rongiga.

Vikman ütles Lääne Elule, et ta pandi istuma auto tagumisele pingile. Vikman lisas, et teadis vaid nii palju, et sõit läheb Soome ronge vaatama.

Haapsalu linnavalitsus tahab osta rongi – ratastega rongi, millega saaks vanalinnas ja promenaadil suvel turiste sõidutada. Eestis näeb sellist rongi Tallinna vanalinnas, kunagi oli ka loomaaias.

Rong, mida vaatama sõideti, on 1991. aastal valminud ning kümmekond aastat Tallinnas turiste sõidutanud. Ühel aastal rong Tallinnas enam hanget ei võtnud ning kolis Soome elama. „Tallinnas on sinine rong, vaatamas käisime punast, aga olen näinud ka rohelisi,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Seltskond sõitis Soome Kristiinankaupunki linna, mis asub Botnia lahe ääres Porist põhja pool. Helsingist Kristiinankaupunkisse on 344 kilomeetrit. Sukles ütles, et rongiostuhanget pole seni korraldatud, mistõttu vaadatakse veel ringi.

Kuna sõit oli niigi pikk, siis kohapeal rongiga sõidetud aega enam ei hoomatud. Suklese sõnul oli rongi seisukord üllatavalt hea.

„Rong avaldas rohkem muljet, kui oleks arvanud, väga hariv oli,” ütles Haapsalu linnasekretär Erko Kalev. „Ma polnud varem sellist masinat näinud.”

Suklese sõnul tasub sellise suurusega – vedur ja kaks vagunit – rong Haapsalus ära. „See on turistidele väga atraktiivne ja suvine elu täiustub,” ütles Sukles.

Ta lisas, et igas turismilinnas on selline rong – Tallinnas, Viljandis ja Pärnus.

Rongiost oleneb linnavalitsuse hankest ja sellele tulevaist pakkumustest. Suklese sõnul on linnavalitsuse rahalised võimalused napid. Linnapea loodab siiski, et punase rongiga saab Haapsalus sõita juba juuli lõpust, et rong ja aurulaev ühtaegu sõidaksid.

Haapsalu ostis hiljuti Rootsist vana aurulaeva, mis hakkab Tagalahel peatselt liikuma.

Sukles pakkus, et rongiga võiks teha teemareise: Haapsalu kui filmilinn, Haapsalu kui imperaatorlik kuurort. Viimasega saab tema sõnul teha reisi Pullapääle, kus on Aleksander III ausammas. Rongisõite saab teha ka vanalinnas ja viia turiste sadamasse.

Kui rongiga oli Soomes küllalt sõidetud ja seda uuritud, istus seltskond taas autosse, et kodupoole tagasi sõita. Kuigi Poris olnuks ka üks selletaoline rong vaadata, ei hakatud sinna linnapea sõnul enam sisse põikama.

Riigieelarvest tuleb Haapsalu ratastel rongi ostuks 30 000 eurot. Aurulaevale kulutab Eesti ja Euroopa maksumaksja 90 000 eurot.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
trackback
Piltuudis: Peetrike on saabunud | Lääne Elu

[…] Foto: Urmas Suklese FB Juuni kespaigas käis Haapsalu neljaliikmeline seltskond – linnapea Urmas Sukles, aselinnapea Peeter Vikman, linnasekretär Erko Kalev ja autojuht Soomes ratastega rongiga tutvumas. […]

Sass
Sass

Aga pange see “saan” kohvikuvälisel aja Talinna vahet vurama. Pole vaja midagi ümber ehitada ja niisama targutada….Riisiperes keerab sujuvalt maanteele ja tehtud.
PS võiks paadi laevaks/aurikuks nimetamise ära lõpetada!

nimetu
nimetu

ei no jh siis linna inimestele vb hea aga jh raha pole kuskile panna ..
Haapsalus võik olla ka oma raudtee mitte mingi pisikene rongikene vaid rong mis sõidab Haapsalust Tallinna

Nimi (kohustuslik)
Nimi (kohustuslik)

Endine rong Toomas on amortiseerunud ront, mis sai vanalinnas meeletut vatti ja lõpuks üle värviti, et vähem silma riivaks. Originaalvedrustus hävis ja asendati puksidega, tagumise vaguni presentkatted lõigati küljest ära, remondikulud olid juba 90-datel jne. Üllatav, et üldse liigub ja soomes liikuda lubatakse. Selle isendi väärtus ei oleks sugugi 30000, vaid parimal juhul 5-6000 – ei maksa põdral lasta nahka üle kõrvade tõmmata. Lisaks: uhiuue Euro5 jms normidele vastava “rongi” saab vabalt ~100000 euroga ning õigel ajal maha müües saab vähemalt pool rahast tagasi.

???
???

Pildi peal on võhikulegi selge, et tegu romuga. Kuid kui kaemas käis “spetsialistide” seltskond ja rong isegi sõitis, siis Haapsalu sugusele linnale kõlbab vast küll. Kuna Haapsalus asub ka raudteemuuseum, siis saab sellest rongist vast uus muuseumi eksponaat ja öelda saab – aga vaat seesugust rariteeti me tahtsimegi.

linna meerile
linna meerile

Kas need arvestused on ikka nii vettpidavad, et rongisõit Haapsalu linnas end ära tasub ja linna kitsastel tänavatel muud liiklust segama ei hakka? Mis mõtet oli võtta kaasa linnasekretär, kui ta seesugust massinat esmakordselt nägi?

ikka
ikka

Sukles,sulle sobiks rohkem kas roosat või lillat värvi rong, sa pigem nagu emotsioonide ajel tegutsev eit seelikus.

mnjah
mnjah

Just,just see hakkab Fra Marest kesklinna turiste tassima, sinna Dietrichi kohviku juurde. Ei tea,mida põnevat linnasekretär nüüd oma hariva teadmisega peale hakkab? Päris tsirkus meil ikka keset Haapsalu linna koos linna klounidega.

ka
ka

talinabanaanasse saab sellega sõita, endist LENINI ausammast kaema, NB, kohapeal võiks ka hobukonkad takso asemel rahvast vedada ja veetorni ees võiks lambaid karjatada

Linlane.
Linlane.

Kallis lõbu, kuid oleks ehk tasuv tänu turistidele. Peaasi,et oleks midagi linna elu huvitavaks tegev. Lapsena nägin unes, et Haapsalu peatänaval sõitis tramm nagu Tallinnas. Kas nüüd, 70 aastasena, täitub unenägu!?

wpDiscuz