Haapsalu linnapea käis Soomes rongi valimas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

rongFoto: Erakogu

Üleeelmise reede hommikul istus Haapsalus autosse neljaliikmeline seltskond – linnapea Urmas Sukles, aselinnapea Peeter Vikman, linnasekretär Erko Kalev ja autojuht. Ees ootas pikk päev, mil sõideti nii auto, laeva kui ka rongiga.

Vikman ütles Lääne Elule, et ta pandi istuma auto tagumisele pingile. Vikman lisas, et teadis vaid nii palju, et sõit läheb Soome ronge vaatama.

Haapsalu linnavalitsus tahab osta rongi – ratastega rongi, millega saaks vanalinnas ja promenaadil suvel turiste sõidutada. Eestis näeb sellist rongi Tallinna vanalinnas, kunagi oli ka loomaaias.

Rong, mida vaatama sõideti, on 1991. aastal valminud ning kümmekond aastat Tallinnas turiste sõidutanud. Ühel aastal rong Tallinnas enam hanget ei võtnud ning kolis Soome elama. „Tallinnas on sinine rong, vaatamas käisime punast, aga olen näinud ka rohelisi,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Seltskond sõitis Soome Kristiinankaupunki linna, mis asub Botnia lahe ääres Porist põhja pool. Helsingist Kristiinankaupunkisse on 344 kilomeetrit. Sukles ütles, et rongiostuhanget pole seni korraldatud, mistõttu vaadatakse veel ringi.

Kuna sõit oli niigi pikk, siis kohapeal rongiga sõidetud aega enam ei hoomatud. Suklese sõnul oli rongi seisukord üllatavalt hea.

„Rong avaldas rohkem muljet, kui oleks arvanud, väga hariv oli,” ütles Haapsalu linnasekretär Erko Kalev. „Ma polnud varem sellist masinat näinud.”

Suklese sõnul tasub sellise suurusega – vedur ja kaks vagunit – rong Haapsalus ära. „See on turistidele väga atraktiivne ja suvine elu täiustub,” ütles Sukles.

Ta lisas, et igas turismilinnas on selline rong – Tallinnas, Viljandis ja Pärnus.

Rongiost oleneb linnavalitsuse hankest ja sellele tulevaist pakkumustest. Suklese sõnul on linnavalitsuse rahalised võimalused napid. Linnapea loodab siiski, et punase rongiga saab Haapsalus sõita juba juuli lõpust, et rong ja aurulaev ühtaegu sõidaksid.

Haapsalu ostis hiljuti Rootsist vana aurulaeva, mis hakkab Tagalahel peatselt liikuma.

Sukles pakkus, et rongiga võiks teha teemareise: Haapsalu kui filmilinn, Haapsalu kui imperaatorlik kuurort. Viimasega saab tema sõnul teha reisi Pullapääle, kus on Aleksander III ausammas. Rongisõite saab teha ka vanalinnas ja viia turiste sadamasse.

Kui rongiga oli Soomes küllalt sõidetud ja seda uuritud, istus seltskond taas autosse, et kodupoole tagasi sõita. Kuigi Poris olnuks ka üks selletaoline rong vaadata, ei hakatud sinna linnapea sõnul enam sisse põikama.

Riigieelarvest tuleb Haapsalu ratastel rongi ostuks 30 000 eurot. Aurulaevale kulutab Eesti ja Euroopa maksumaksja 90 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Piltuudis: Peetrike on saabunud | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Foto: Urmas Suklese FB Juuni kespaigas käis Haapsalu neljaliikmeline seltskond – linnapea Urmas Sukles, aselinnapea Peeter Vikman, linnasekretär Erko Kalev ja autojuht Soomes ratastega rongiga tutvumas. […]

Sass
9 aastat tagasi

Aga pange see “saan” kohvikuvälisel aja Talinna vahet vurama. Pole vaja midagi ümber ehitada ja niisama targutada….Riisiperes keerab sujuvalt maanteele ja tehtud.
PS võiks paadi laevaks/aurikuks nimetamise ära lõpetada!

nimetu
9 aastat tagasi

ei no jh siis linna inimestele vb hea aga jh raha pole kuskile panna ..
Haapsalus võik olla ka oma raudtee mitte mingi pisikene rongikene vaid rong mis sõidab Haapsalust Tallinna

Nimi (kohustuslik)
9 aastat tagasi

Endine rong Toomas on amortiseerunud ront, mis sai vanalinnas meeletut vatti ja lõpuks üle värviti, et vähem silma riivaks. Originaalvedrustus hävis ja asendati puksidega, tagumise vaguni presentkatted lõigati küljest ära, remondikulud olid juba 90-datel jne. Üllatav, et üldse liigub ja soomes liikuda lubatakse. Selle isendi väärtus ei oleks sugugi 30000, vaid parimal juhul 5-6000 – ei maksa põdral lasta nahka üle kõrvade tõmmata. Lisaks: uhiuue Euro5 jms normidele vastava “rongi” saab vabalt ~100000 euroga ning õigel ajal maha müües saab vähemalt pool rahast tagasi.

???
9 aastat tagasi

Pildi peal on võhikulegi selge, et tegu romuga. Kuid kui kaemas käis “spetsialistide” seltskond ja rong isegi sõitis, siis Haapsalu sugusele linnale kõlbab vast küll. Kuna Haapsalus asub ka raudteemuuseum, siis saab sellest rongist vast uus muuseumi eksponaat ja öelda saab – aga vaat seesugust rariteeti me tahtsimegi.

linna meerile
9 aastat tagasi

Kas need arvestused on ikka nii vettpidavad, et rongisõit Haapsalu linnas end ära tasub ja linna kitsastel tänavatel muud liiklust segama ei hakka? Mis mõtet oli võtta kaasa linnasekretär, kui ta seesugust massinat esmakordselt nägi?

ikka
9 aastat tagasi

Sukles,sulle sobiks rohkem kas roosat või lillat värvi rong, sa pigem nagu emotsioonide ajel tegutsev eit seelikus.

mnjah
9 aastat tagasi

Just,just see hakkab Fra Marest kesklinna turiste tassima, sinna Dietrichi kohviku juurde. Ei tea,mida põnevat linnasekretär nüüd oma hariva teadmisega peale hakkab? Päris tsirkus meil ikka keset Haapsalu linna koos linna klounidega.

ka
9 aastat tagasi

talinabanaanasse saab sellega sõita, endist LENINI ausammast kaema, NB, kohapeal võiks ka hobukonkad takso asemel rahvast vedada ja veetorni ees võiks lambaid karjatada

Linlane.
9 aastat tagasi

Kallis lõbu, kuid oleks ehk tasuv tänu turistidele. Peaasi,et oleks midagi linna elu huvitavaks tegev. Lapsena nägin unes, et Haapsalu peatänaval sõitis tramm nagu Tallinnas. Kas nüüd, 70 aastasena, täitub unenägu!?