Raudteejaamas käib salaseminar

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Riigikantselei peab Haapsalu raudteejaamas suure saladuskatte all psühholoogilise kaitse teemalist seminari, kuhu olid oodatud peale riigiametnike ja arvamusliidrite ka valitsuse ministrid ja president Toomas Hendrik Ilves.

Nädal aega tagasi ütles ühe Tallinna ajalehe juht, et tuleb esmaspäeval-teisipäeval Haapsallu seminarile. „See on salajane üritus, kuhu tulevad ka ministrid ja president,” lisas ta.

Mis üritus? Kas konverents? Mis teemal? Ajalehejuhi suu jäi suletuks.

Teema ununes kuni eelmise reedeni, mil Haapsalu raudteemuuseumi juht teatas, et vaksal on esmaspäeval ja teisipäeval suletud.

Raudtee- ja sidemuuseumi juhataja Deana Põder ütles reedel Lääne Elule, et ootesaali ja parkla sulgemise põhjuseks on kliendiüritus. „Terve raudteejaam on välja renditud,” ütles Põder ning keeldus täpsustamast, kes on klient, kelle tõttu piirang tehakse.

„Klient ei soovi seda,” täpsustas Põder, kui oli kliendiga nõu pidanud.

Lääne Elu üritas reedel nii kohalike linnaametnike kui ka poliitikute kaudu selgusele jõuda, milles on avaliku raudteejaamahoone külastajaile sulgemise põhjus. Mitte keegi ei osanud või ei tahtnud selle kohta mitte midagi kosta. Haapsalu linnavalitsuse töötajaile oli öeldud, et raudteejaamas tulevad filmivõtted. Haapsalu linnapea Urmas Sukles vastas samuti, et ei tea, mis raudteejaamas toimub.

Eile ennelõunal alustas Lääne Elu lintidega piiratud raudteejaama vaatlust. Raudteejaama ees parkimisplatsil olid mõned üsna tavalised sõiduautod. Mõni minut enne keskpäeva sahises raudteejaama juurde must Mercedes, mis tundus viitavat sellele, et lähenemas on tähtsaid tegelasi. Autost väljunud mees pidas jaamaesisel parkinud autode juures seisnutega mõne hetke nõu ning hetk hiljem tuiskas must auto Rohuküla poole minema.

Neid, kes üritasid jaamahoonesse tualetti või piletit ostma minna, peletas eemale silt uksel või jaamaesist valvav ametnik. Suuri musti autosid ei paistnud kuskilt.

Lõpuks tuvastas Lääne Elu kaamerasilm ühe jaamahoonesse siseneva ajakirjaniku ning sai temaga ka telefoniühenduse. Ajakirjanik ütles, et on Haapsalus riigikantselei korraldataval psühholoogilise kaitse seminaril.

Pidepunkt on saadud. Riigikantselei kommunikatsioonijuht Kristina Tiimus ei salatsenud. „Seal toimub psühholoogilise kaitse seminar, kus osaleb nii ajakirjanikke kui ka arvamusliidreid,” ütles Tiimus. Üks ettekanne on tõepoolest meediaeksperdilt ja suhtekorraldajalt Daniel Vaarikult, oli kommunikatsioonijuht Tiimus Lääne Eluga nõus.

Haapsalus toimub psühholoogilise kaitse seminar esimest korda. „Sellises formaadis on seminar alles teist aastat,” lausus Tiimus.

„Küsisin ka üle, mis lindid seminarikohta ümbritsevad, ja selgus, et need pole mitte kuidagi kõnealuse üritusega seotud,” teatas Tiimus mõned minutid pärast telefonivestlust meilitsi.
Üks seminaril osalenu ütles, et Ilves Haapsallu ei jõudnudki. Võib-olla ei jõudnud, aga võib-olla oli presidendi tuleku salastamine samuti osa psühholoogilisest kaitsest.


Psühholoogiline kaitse

  • Eesti õigusaktides käsitletakse psühholoogilist kaitset julgeolekuvaldkonnana, mille eesmärk on tagada usaldus riigi ja riigikaitselise tegevuse vastu, hoides ära väärkuulduste levikut ja tõkestades vaenuliku mõjutustegevuse mõju.
  • Psühholoogiline kaitstus väljendub ühiskonna vastupanuvõimes vaenulikule mõjutustegevusele ning Eesti suutlikkuses kaitsta oma julgeolekuhuvisid rahvusvahelises inforuumis.

Allikas: Eesti julgeolekupoliitika alused ja riigikaitse strateegia.


Fotod: Urmas Lauri

Psühholoogilise kaitse seminar (1) Psühholoogilise kaitse seminar (2) Psühholoogilise kaitse seminar (3) Psühholoogilise kaitse seminar (4) Psühholoogilise kaitse seminar (5) Psühholoogilise kaitse seminar (6) Psühholoogilise kaitse seminar (7)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
9 aastat tagasi

Aga minu vaatlusandmete põhjal oli tegu templirüütlite ordu kokkutulekuga. Peale muude mustades riietes tegelaste oli kohal ka kaitseväe ülem,templirüütel Terras….