Galerii: Raudteejaamas avati fotonäitus "Eesti balleti portreed"

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna avati Haapsalu raudteejaama peasaalis Stina Kase ja Maris Kerge koostöös loodud fotonäitus eesti balletilegendidest. Näituse „Eesti balleti portreed“ moodustavad fotopaarid, millest üks on Stina Kase poolt hiljuti loodud portree, teine artisti ajalooline rollifoto.

„Näitus „Eesti balleti portreed“ on tänuavaldus inimestele, kes on Eesti tantsukunsti arengu ja eksistentsi võtmeisikuteks. Portreteeritavad on valitud nii, et moodustuks mitmekülgne läbilõige nii geograafilisel (Tallinn-Tartu-maailm) kui ka stiililisel (klassika-nüüdisballett) suunal,“ ütles Maris Kerge. „Möödunu ja praeguse kõrvutamine ei juhi tähelepanu üksnes eriala spetsiifikale, mis lubab laval olla piiratud hulga aastaid, vaid see on osutus silmaga nähtavatele avaratele tagamaadele.“

Maris Kerge sõnul on Stina Kase fotograafiat armastanud kogu elu, ent hakkas alaga tõsisemalt tegelema aastal 2006, veidi pärast Tartu kõrgema kunstikooli lõpetamist. Oma lähenemist iseloomustab fotograaf kui loomulikku ja märkamatut, tema siht on dokumenteerida loovalt elu tõelist olemust. Stina jaoks on hindamatud kõik need väikesed hetked, mis välgusähvatustesse suubudes minevikku kaovad: naer ja nukrus, tulevikuootus ja nostalgia – seisundid, mida on fotodele püütuna ka aastate pärast nauditav vaadata. Stina Kase tegutseb vabakutselise autorina, jäädvustades peamiselt moodi, portreesid ja pulmi.

Näitusel osalevad balletilegendid Age Oks, Aime Leis, Elita Erkina, Endrik Kerge, Elena Poznjak-Kõlar, Tatjana Laid, Juta Lehiste, Kaie Kõrb, Rufina Noor, Tatjana Voronina, Tiiu Randviir, Toomas Edur, Viesturs Jansons, Viktor Fedortšenko, Ülle Ulla.

Seeria valmimist toetas Eesti Kultuurkapital, sisulises ja teostuslikus osas olid abiks Age Oks ja Toomas Edur, Lea Tormis, Aune Aasoja, Kirsten Simmo ja Mart Laul Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumist, Kadri Kerge, Anke Oks, Marika Kerge.

Jõhvi kontserdimajas ja Estonia teatris "gastroleerinud" seeriat eksponeeritakse Haapsalu raudteejaamas 6. juulini. Edasi rändavad pildid Pärnu kontserdimajja.

Fotod: Urmas Lauri

Maris Kerge fotonäitus 088 Maris Kerge fotonäitus 001 Maris Kerge fotonäitus 003 Maris Kerge fotonäitus 005 Maris Kerge fotonäitus 008 Maris Kerge fotonäitus 013 Maris Kerge fotonäitus 022 Maris Kerge fotonäitus 026 Maris Kerge fotonäitus 031 Maris Kerge fotonäitus 034 Maris Kerge fotonäitus 045 Maris Kerge fotonäitus 046 Maris Kerge fotonäitus 048 Maris Kerge fotonäitus 049 Maris Kerge fotonäitus 054 Maris Kerge fotonäitus 064 Maris Kerge fotonäitus 068 Maris Kerge fotonäitus 075 Maris Kerge fotonäitus 079 Maris Kerge fotonäitus 081

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Taebla tüdruk portreteeris balletilegende | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] raudteejaama peasaalis on arhitekt Maris Kerge ja fotograaf Stina Kase koostöös loodud fotonäitus eesti balletilegendidest, kus paari moodustavad hiljuti loodud portree ja artisti ajalooline […]

Huviline
9 aastat tagasi

Lähen 16 js 17 juubil suure seltskonnaga vaatama ja Raudtrrjaama külastama. Seal on hea vaadata filmitegemist ja parkida raudtee jaama esisel parkinisplatsil oma 3 bussiga.