Haigekassa lõpetab Lihula haigla rahastamise

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lõuna–Läänemaa tervishoiu– ja sotsiaalhoolekande keskuses (Lihula haigla) kaob 1. juulist haigekassa toetus hooldusravile ehk statsionaarsele õendusabile, selle asemel tuleb koduõendus.

Muudatuse tõttu kaotab töö neli inimest, kellest osa töötas küll osalise koormusega.

Haigekassa arengukava näeb ette, et väikesi, alla 20 ravikohaga hooldusravi haiglaid 2015. aastast enam ei toetata. Lihula tervisekeskusel lõpeb leping 1. juulil ning seetõttu seda enam ei pikendata. Seni oli keskuses haigekassaga leping 13–14 kohale.

Senise teenuse asemel hakkab Lihula kandis haigekassa toetama koduõenduse teenust. See on neile, kes vajavad hooldusravi, mitte hospitaliseerimist.

„Kuidas hakkab teenus välja nägema hajaasustusega piirkonnas, on praegu raske öelda,” ütles Lihula haigla direktor Vanda Birnbaum. Ta lisas, et ei tea, kui suurt toetust haigekassalt saama hakatakse.

Birnbaumi sõnul hakkab Lihulas tööle üks koduõde. Üks õdedest saab tööd hooldusjuhina. Praegu töötab keskuse statsionaarse õendusabi 4,5 ametikohal kuus raviõde, kellest ülejäänud töötajad koondatakse.

Kuigi statsionaarse ravi teenusel lõpeb 1. juulil haigekassa toetus, jätkub see nendele haigetele, kes on praegu haiglas sees, kuni nende ravi lõpuni.

Lihulas tuleb hooldekodu kohti juurde.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mis toimub?
9 aastat tagasi

No nüüd on siis näha kuidas hoolitakse vanuritest! Kas see on nüüd siis valimiste tulemus ja need lubadused? Pr. juhatajal on nii mõnigi “luukere” kappi ära peidetud.Ja sellised juhivad ikka jälle ja jälle.

uudishimulik
9 aastat tagasi

Tore, Lihula liigub jõudsalt tõmbekeskuse poole! Jõudu Vandale ja Varjele, ootame järgmist uuendust Lihula moodi.

Mai
9 aastat tagasi

Kui omavalitsus hoolib piirkonna abivajajaist siis vahetab tegevjuhi! Lihulal on reaalseid võimalusi, Haigekassa rahastuslepingu taastamiseks. Edu ja järjekindlust!

aga
9 aastat tagasi

selle eest saame lugeda,et reformierakonna toetus tõusis ja mitte vähe…..tahaks lihtsalt teada,kes need ajupestud valijad on ?!

august
9 aastat tagasi

ilmselgelt on tegemist nõrga tegevjuhiga!paljud väikehaiglad jäävad ju alles, miks siis Lihulas mitte? äkki kaaluks vald lõpuks asisemat inimest proua vanda asemele?

Maali
9 aastat tagasi

Lihula puhul jääb mulje, et tegemist nõrga tegevjuhiga.

uudu
9 aastat tagasi
Reply to  Maali

Nii täpselt ongi!

No...
9 aastat tagasi

Kasari baaris tahavad öist alkomüüki keelata, Swedpank paneb uksed kinni, Haapsalu haigla antakse PRRHi haldusesse, nüüd siis järg Lihula haigla käes. MIS TOIMUB?

juuli
9 aastat tagasi

ei ole tore uudis ,kus siis meie memmed ja taadid veel lisa ravi saavad ,kodukoht ikka kõige parem,kas kellegi tegemata töö