Koduveinivõistluse võitis sõstravein

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

perekond Kundla (1024x683)

Koduveinivõistluse võitis perekond Kundla.

Neljandat korda Itaalia veinipäevade raames peetud parima koduveini valimise võitsid Juhan ja Marika Kundla sõstraveiniga, publiku lemmikuks sai Helari Tamme vein, mis koosnes tikrist, sõstrast ja saialillest.

Võitja Juhan Kundla sõnul on tegemist rohelise sõstra veiniga, mis on sarnane mustsõstraga, kuid mille valminud vili jääb roheliseks. Seda veini valmistasid nad esimest korda ja ainult kolm pudelit.

Veinivilla perenaise Tiina Kuuleri sõnul said žürii hinnete põhjal võrdselt punkte nii Uuetalu Vertti sõstravein kui ka Raili Heina metsvaarika vein, kuid võitjaks valiti see, mis sai rohkem maksimumpunkte – vaarikavein.

Neljandat aastat žürii liige Henrik Solin, Viinitalo Melkko OÜ juht, ütles, et tema hindas algmaterjali kooslust ja selle tasakaalu ning kuidas maitsed välja tulevad. Samuti ütles ta, et selle aasta koduveinide kvaliteet on erakordselt kõrge.

Sama kinnitas ka Kuuler: möödunud aastal oli tase kõrge, kuid sel aastal on see veel kõrgem. Ta arvas selle põhjuseks, et osalejad on kuulda võtnud igal aastal saadud žürii tagasisidet. Ka on aastatega eestlaste veiniteadlikkus paranenud ja pigem keskendutakse olemasolevale toorainele, kuid nendega ei proovita jäljendada viinamarjaveine, vaid teha niisama häid kodumaiseid veine. Samuti muutub Kuuleri sõnul koduveini valmistajate keskmine vanus iga aastaga aina nooremaks, kuid heade veinide valmistamise ja maitsmise oskus tuleb aastatega.

Sel aastal osales koduveini eelvoorudes 160 veini, mis on seni suurim osalejate arv. Varem on eelvoorudes olnud 100-120 veini.

Lõppvoorus hindas žürii 18 veini.

Auhinnaks said võitjad Maalehe tellimuse, veiniajakirja Vine viimase numbri, klaasikomplekti, 25 kg suhkrut, veinikoolituse kaheksale jpm.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ants
8 aastat tagasi

Polnud neil auhindadel häda midagi!

Tore
8 aastat tagasi

… üritus ja kuskil polnud laaberdajaid. Aga auhinnad olid küll sellise tasemega ürituse jaoks haledad. Ei mingeid rahalisi preemiaid,spaa-pakette .Isegi mitte tasuta pileteid Augustibluusile…..