Juunioride epeenaiskond ja Katrina Lehis pälvisid Evelin Ilvese tunnutuse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Katrina lehisMartin Paakspuu, Meril Beilmann, Gaia-Marianna Siim, Katrina Lehis, Veronika Zuikova ja Henri Nael. Foto: Annika Haas (Vabariigi Presidendi Kantselei)

Evelin Ilveselt said täna Nordea panga toetusel Vabariigi Presidendi Kantseleis 1000-eurose noore sportlase preemia laskesuusataja Meril Beilmann, tennisist Henri Nael ja kergejõustiklane Martin Paakspuu. Võistkonnapreemia summas 3200 eurot pälvis Eesti juunioride epeenaiskond koosseisus Veronika Zuikova, Gaia-Marianna Siim, Anu Hark ja Katrina Lehis.

Noore sportlase preemiat antakse välja juba kümnendat korda. Teist korda sai kandideerida võistkonnapreemiale. Evelin Ilvese sõnul on valikute tegemine järjest raskem, sest kandideerijad on nii heade spordi- kui ka õppetulemustega. Presidendi abikaasa rõhutas, et õpitulemusi ja sporti ei tohi kindlasti vastandada ja üht teisele eelistada. „Tänased Eesti tippsportlased mõtlevad ja tegutsevad samamoodi, teil on suurepärased eeskujud,“ sõnas Evelin Ilves.

„Oleme juba mitmel korral koos tippsportlastega nagu Gerd Kanter, Erki Nool, Nikolai Novosjolov ja Toomas Tõniste külastanud preemiasaajate koole, et omalt poolt tunnustada nii tublit sportlast kui ka kooli, ning jätkame kindlasti seda traditsiooni,“ lisas Evelin Ilves.

Noore sportlase preemiat toetava Nordea panga juhi Andreas Laane sõnul on pangal hea meel juba kuuendat aastat järjest tunnustada võimekaid ja tahtejõulisi noorsportlasi. „Usume, et tõelised tegijad suhtuvad oma valitud alasse kui pikamaajooksu, kus edukate tulemusteni viib pidev enesetäiendamine ja tugevuste lihvimine. Soovin andekatele noortele julgust ja tahet seatud sihtidele kindlaks jääda,“ ütles Andreas Laane.

Noorte sportlaste nimel kõnelenud Meril Beilmanni sõnul on preemia suur innustus, aga ka suur vastutus. „Usun, et see preemia on tunnustus ka treeneritele ja lapsevanematele, kes on armastusega meid toetanud,“ lisas Beilmann.

Noore sportlase preemia laureaadid 2014. aastal on:

Laskesuusataja Meril Beilmann (sündinud 1995) õpib Gustav Adolfi Gümnaasiumi matemaatika ja inglise keele õppesuuna mittestatsionaarse õppe lõpuklassis. Meril tegeleb laskesuusatamisega Nõmme Spordiklubis treenerite Aita ja Tõnu Pääsukese juhendamisel alates 2009. aastast, pühendudes varasemad kolm aastat murdmaasuusatamisele. Medaleid on ta Eesti meistrivõistlustel võitnud mõlemal alal. 2014. aasta alguses saavutas ta laskesuusatamise Euroopa meistrivõitluste U21 segateatevõistlustel pronksmedali ning Ameerika Ühendriikides noorte MM-l kuuenda koha 7,5 km sprindis. 2013. aastal võitis ta laskesuusatamise Noorte maailmameistrivõistlustel U19 teatevõistlustel neljanda koha. Preemiaraha 1000 eurot kasutab Meril treeninglaagrite kulude katteks ning varustuse soetamiseks.

Tennisist Henri Nael (sündinud 1999) õpib Pärnu Ühisgümnaasiumi 8. klassis väga headele hinnetele. Henri alustas tennisetreeninguid Pärnu Kalevi tenniseklubis 2006. aastal treener Uno Koorti juhendamisel, praegu on tema treeneriks Mait Künnap. Ta on võitnud Eesti noorte tennisemeistrivõistlustel viis medalit ning on Pärnu linna noorte meistrivõistluste mitmekordne võitja. 12-aastasena tuli ta noorimaks Pärnu meistriks 18-aastaste vanuseklassis. Oma vanuserühmas lõpetas Henri möödunud aastal esinumbrina. Preemiaraha 1000 eurot kasutab Henri kõrgtehniliste treeningjalatsite soetamiseks.

Kergejõustiklane Martin Paakspuu (sündinud 1996) on tegelenud spordiga algkoolist saati, praegu õpib ta Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi 11. klassis headele hinnetele ning võistleb Võru Kergejõustikuklubi Lõunalõvi klubi all treener Heini Allikvee juhendamisel, olles üheksa medaliga eelmise aasta arvestuses edukaim. Ta on paljukordne Eesti noortemeister nii B, A kui ka juunioride klassis ning olnud Balti noorte võistlustel parim nii tõkkejooksus, teivashüppes kui ka oma põhialal mitmevõistluses. Martin püstitas 2011. aastal ka uue Eesti sisetippmargi 15-aastaste poiste 60 m tõkkejooksus. Teivashüpe on eelmisel kahel aastal parima noore Võrumaa kergejõustiklase tiitli pälvinud Martin Paakspuu üks tugevamaid trumpalasid. Martin võistles 2013. aastal Donetskis IAAF noorte MM-l, kus saavutas 5733 punktiga 19. koha 8-võistluses. Martin valiti Eesti Kergejõustikuliidu poolt 2013. aasta parimaks kergejõustiklaseks A-klassis ja Võru linna aasta sportlaseks, ta on kolm aastat järjest nimetatud ka Võru maakonna parimaks kergejõustiklaseks. Preemiat summas 1000 eurot kasutab Martin treening- ja võistluskulude katteks ning varustuse soetamiseks.

Võistkonnapreemia saab seekord Eesti juunioride epeenaiskond koosseisus Veronika Zuikova, Gaia-Marianna Siim, Anu Hark ja tänavu juunioride maailmameistriks kroonitud Katrina Lehis. Epeenaiskond pälvis 2013. aastal Budapestis juunioride Euroopa meistrivõistlustel vehklemises hõbemedali. Koondisesse kuuluvad aastatel 1993 – 1994 sündinud vehklejad ning üheskoos on võisteldud juba neli aastat. Siim ja Hark õpivad edukalt Tallinna Tehnikaülikoolis, Zuikova lõpetas Mustamäe Humanitaargümnaasiumi kuldmedaliga ja õpib nüüd Helsingis rahvusvahelist ärindust. Lehis lõpetab tänavu Läänemaa Ühisgümnaasiumi. Katrina Lehise treeneriks on Helen Nelis-Naukas. Euroopa meistrivõistlustel juhendas võistkonda Juhan Salm, kes on ühtlasi Gaia-Marianna Siimu treener. Tiit Räni juhendamisel treenib Anu Hark ning Viktor Zuikovi juhendamisel Veronika Zuikova. Preemiaks saadud 3200 eurot kasutab võistkond treening- ja võistluskulude katteks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments