Andrus Ansip: Üleskutsele hääletada suurima poolt ei tasuks tähelepanu pöörata

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andrus Ansip 051Andrus Ansip 12. mail kohtumisel Haapsalu valijatega. Foto: Urmas Lauri

Endine peaminister, Reformierakonna esinumber europarlamendi valimistel Andrus Ansip märkis, et Ukraina sündmused on kasvatanud ohtu Eesti julgeolekule, kuid sellest hoolimata oleme roheliste mehikeste eest hästi kaitstud.

Isamaa ja Res Publica Liit toonitab, et nende nimekirjas pole ühtki peibutusparti, Reformierakonna esinumber Andrus Ansip aga olevat part, sest kui saate europarlamenti, lähete sealt edasi hoopis eurovolinikuks.

See on küll väga kummaline käsitlus. Ma olen ju kandideerinud riigikogu valimistel ja öelnud väga selgelt, et soovin saada peaministriks, ja keegi pole mind seepärast pardiks nimetanud.

Eestis peetakse loomulikuks, et peaministril on ka riigikogu mandaat. Täpselt sama loomulikuks tuleb pidada Euroopa Parlamendi mandaadi olemasolu Euroopa Komisjoni liikmel. Kui osutun valituks, asun europarlamenti tööle.

Kui tõenäoseks peate, et saate eurovolinikuks?

Ennustamine on väga tänamatu töö. Praegu keskendun ma europarlamendi valimistele. Mis pärast juhtub, näitab aeg.

Kui suured on pinged Reformierakonnas pärast seda, kui võtsite valimisnimekirjas positsiooni number üks, mis oli reserveeritud Kaja Kallasele?

Ei ole meil erakonna valimisnimekirjas ühtegi positsiooni kellelegi reserveeritud.

Jah, minu kandideerimine sai teoks viimasel minutil. Enne seda ei olnud mul võimalik lasta neil valimistel ennast kandidaadina üles seada, sest peaministrid muudesse ametitesse ei kandideeri. Niipea kui peaminister ütleb, et soovib saada muud ametit, on ta öelnud, et enam peaministri ametit pidada ei taha, ning peaks sellest ametist kohe ka loobuma. Valitsuskriisi esilekutsumine ei olnud kindlasti minu eesmärk.

Üldkogu kinnitas Reformierakonna valimiste nimekirja. Ega siin väga palju midagi vaielda ole.

Mitu kohta Reformierakond valimistel saab?

Kui me ühe koha saame, on tavapärane, on hästi. Kui saame koguni kaks kohta, on väga hästi.

IRL soovitab valida europarlamendi suurte poliitiliste perekondade poolt. Liberaalid olevat pisikesed, neil pole europarlamendis mõju ning seega ei tasu ka Reformierakonna poolt hääletada.

Kui Eestis keegi ütleks, et valida tuleb ainult kõige suurema erakonna [Keskerakonna] poolt, siis inimesed ilmselt kahtleksid sellise üleskutse esitaja mõistuses.

Arvamuste paljusus on normiks Eestis ja kogu Euroopas. Ei ole millegagi garanteeritud, et see erakond, mis on praegu kõige suurema esindatusega [EPP, Euroopa Rahvapartei, kuhu kuulub ka IRL], on valimiste järelgi suurima esindatusega. Ka riigiti on traditsioonid erinevad, näiteks Taanis olid väga pikka aega just liberaalid peaministriparteiks. Ka Eestis on Reformierakond olnud valitsuses väga pikka aega, Hollandis on liberaalist peaminister.

Üleskutsele hääletada suurima poolt ei tasuks tähelepanu pöörata, või kui, siis tuleks äärmiselt kriitiliselt suhtuda selle üleskutse esitajasse.

Täismahus intervjuud saab lugeda Lääne Elu neljapäeva, 22. mai paberlehest.

Vt ka siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments