Galerii: Andrus Ansipi monoloogid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Eile õhtul rääkis Euroopa Parlamenti kandideeriv Andrus Ansip Haapsalu linnavolikogu saalis umbes kolmekümnele huvilisele oma peaministriks olemise ajast ja veidi ka Euroopa Liidust ning kirjutas soovijaile oma kõnede ja artiklite kogumikku pühenduse.

Üheksa aastat peaministri ametit pidanud Andrus Ansip ei üllatanud oma esinemisega millegagi. Ja see ei ole etteheide vaid tunnustus, sest mees rääkis kaks tundi hinge tõmbamata, ladusalt.

Riigikogu tööga on Andrus Ansip juba harjunud, kuid tavaeluks vajalikke oskusi tuleb tal siiski veel omandada. Üheksa aastat, mil ma olin peaminister, istusin autoroolis vaid neljal korral, rääkis ekspeaminister. „Õpin praegu uuesti sõitma,“ lausus Andrus Ansip, lisades, et jalgrattaga sõitis ta üheksa aasta jooksul maha umbes 40 000 kilomeetrit.

Igale küsimusele oli Ansipil oma väidete kinnitamiseks nagu varrukast võtta Eurostati numbreid. Noorte tööpuudus? „Struktuurne tööpuudus on meil probleemiks,“ tõdes Ansip, kuid lisas samas, et näiteks noorte töötus on meil Eurostati andmeil kordades madalam kui lõunapoolsetes Euroopa riikides.

Innustunult rääkis kandidaat sellest, kui oluline oleks kogu Euroopas kasutusele võtta Eestis kasutatav digiallkirja süsteem.

Nagu Läänemaal tavaks, küsitakse igalt siia sattunud poliitikult, mida ta arvab Haapsalu raudtee taastamisest.

Ansip on suur raudteefänn ning sellest rääkis ta pikalt, oma paarkümmend minutit. Ta selgitas, milleks meile on oluline Rail Baltic, millised on raudteeühendused Euroopas ning kui kiiresti sõidab rong Tartust Tallinna. Endine peaminister rääkis, et Elroni uute rongide sabumise järel on rongireisijate arv kahekordistunud. Aga seda, millal Haapsalust Tallinna rongiga sõita saab, Ansip ei öelnud.

Oma peaministriks oleku aja raskeimals ajajärguks ei pidanud ta mitte Pronksiööd vaid hoopis seda, kuidas tal tuli masu alguses võidelda eelarvekärbete eest. Tagantjärgi tarkadena tunnustatakse Eestit ning nimetatakse kärpimise maailmameistriks. Aga Ansipi sõnul on see ainult pool tõde, sest tegelikuks maailmameistriks on praeguseks saanud hoopis Kreeka.

„Seda küsitlust pole veel avaldatud,“ rääkis Andrus Ansip uuringust, millest selguvat, et tema ametisoleku viimases lõpus olnud valitsuse usaldusväärsus 50 protsenti. „See on jube kõrge usaldusmäär. Oleme sellega Euroopas kaheksandal kohal, eespool on püstirikkad, stabiilsed riigid,“ nentis Ansip rahulolevalt.

Taavi Rõivas on peaministri ametis hästi hakkama saanud, kiitis Ansip oma järglast.

„Ainult Keskerakonna toetajad on jäänud võõrandunuteks ja rahulolematuteks, sest et sotsid on võtnud riigikeskse retoorika omaks ja tunnevad, et nemad ka vastutavad riigi tuleviku pärast,“ lausus Ansip.

„Kriitilises olukorras ei piisa ainult sellest, et meil on NATO ja Euroopa Liidu toetus vaid ka sisemine ühtsus on oluline. Mina väidan, et Eestis vaatamata suurele kirumisele on seda sisemist ühtsust märksa rohkem kui Euroopas keskmisena. See on Eesti õnn olnud,“ ütles Ansip.

Fotod: Urmas Lauri

Andrus Ansip 005 Andrus Ansip 018 Andrus Ansip 025 Andrus Ansip 043 Andrus Ansip 046 Andrus Ansip 050 Andrus Ansip 078 Andrus Ansip 079 Andrus Ansip 081 Andrus Ansip 082 Andrus Ansip 101 Andrus Ansip 126 Andrus Ansip 127 Andrus Ansip 133 Andrus Ansip 134 Andrus Ansip 135 Andrus Ansip 149 Andrus Ansip 173 Andrus Ansip 183 Andrus Ansip 187

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andrus Ansip: Peame pingutama digitaalse ühisturu nimel | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Andrus Ansip kohtumisel valijatega Haapsalus 12. mail. […]

Andrus Ansip: Üleskutsele hääletada suurima poolt ei tasuks tähelepanu pöörata | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Vt ka siit. […]

pipar
9 aastat tagasi

Pilte vaadates tundub et vaid Ansip on viie rikkama hulka jõudnud teistel on meeleolu nagu matusekuuri ukse taga.

kodanik
9 aastat tagasi

pilte vaadates tundub, et rohkem kui pooled neist on kohalikud reformierakondlased, ilmselt käsu korras kohale aetud

juss
9 aastat tagasi

umbes kolmkümmend…..valdav enamus on normaalsed.