Politsei: Isikut tõendava dokumendi kaotamine pole tühiasi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Politsei tuletab meelde, et isikut tõendava dokumendi kaotamisel tuleb selle väärkasutamise ennetamiseks lasta see kehtetuks tunnistada.

Kui isiku tõendav dokument on muutunud kasutuskõlbmatuks, kaotatud või hävinenud, siis tuleb sellest kolme tööpäeva jooksul teatada politseisse või lähimasse kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindusse.

Telefoni teel seda toimingut teha ei saa, sest nii pole võimalik kindlaks teha, kas teatajaks on ikka omanik või keegi pahatahtlik inimene.

Õige käitumine on teha avaldus lähimasse politseijaoskonda või teenindusse; esitada taotlus uue dokumendi taotlemiseks (siis muutub eelmine dokument automaatselt kehtetus) või saata digitaalselt allkirjastatud avaldus aadressil teenindus@politsei.ee.

Telefoni teel saab peatada ID-kaardi sertifikaate ja selleks tuleb helistada infotelefonile 1777.

Kuidas aga käituda, kui leiate kellegi isikut tõendava dokumendi?

Toimetage see esimesel võimalusel lähimasse politseijaoskonda või teenindusse. Leitud dokument muudetakse kehtetuks ja seda ei tagastata omanikule. Kehtetut dokumenti ei saa uuesti kehtivaks tunnistada.

On mõistetav, et inimesed tahavad olla heasoovlikud ja annavad sageli leitud dokumendid mõnda teenindusettevõttesse või kioskisse, et omanik selle sealt leida võiks. Levinud on komme ka leiust foto teha ning seda sotsiaalvõrgustikus jagada. Kuid selline teguviis annab võimaluse võõrastel isikutel dokumenti vääralt kasutada.

Politseile on teada terve hulk juhtumeid, kus võõrast isikut tõendavat dokumenti on kasutatud järelmaksu taotlemiseks, mitmesuguste lepingute sõlmimisel või ka lihtsalt võõra inimesena esinemisel. Need on igapäevased juhtumid, mille tagajärjel võib õige omanik saada väga suurte võõraste rahaliste kohustuste osaliseks.

Ka noortele tuleb meelde tuletada, et dokumendi andmine tuttavale kasutamiseks või kasutada ise kellegi teise oma, on karistatav.

Hedy Tammeleht
politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments