Kakrarahul elab üle tosina eaka kalakajaka

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Marta pesal. Foto: Kalev Rattiste.

Puise lähedal Kakrarahul pesitseb peale juuni alguses 33–aastaseks saava Marta ja temast kaheksa aastat noorema, 25–aastase kaasa Oskari veel teisigi eakaid kalakajakaid.

Üks isaslind (värvirõngas P0E6) ja üks emaslind (värvirõngas P06A) saavad juunis 31aastaseks, teatas maaülikooli teadur, ornitoloog ja linnuökoloog Kalev Rattiste, kes on Kakrarahul kalakajakaid uurinud ligi 40 aastat.

Need kaks lindu ei ole omavahel paar, ka ei ole neile pandud nime.

Eakate lindude pesitsemise tegid kindlaks välitöödel abiks olnud linnuhuvilised Pelle Mellov ja Reigo Jänes.

Pelle Mellov oli ka see, kes märkas pesitsemas Euroopa vanima kalakajaka tiitlile pretendeerivat Martat.

„Õnneliku silmaga poiss,” märkis Kalev Rattiste.

Kolm kalakajakat peavad varsti oma 27. sünnipäeva, kolm lindu saab paari nädala pärast 26–aastaseks.

Peale Oskari on saarel veel viis lindu, kes saavad varsti samuti 25–aastaseks.

Kalakajaka keskmine eluiga on kaks kuud, neljandik mune ei kooru, koorunutest pool ei lennuvõimestu. Kolme–nelja–aastaseks elab vaid kümme protsenti kalakajakaist.

Kalev Rattiste sõnul pole Kakrarahu siiski mingi ebatavaline koht, kus kalakajakad elavad ebatavaliselt vanaks: Kakrarahu kalakajakaid on lihtsalt palju uuritud ja nende vanus on teada. Kalakajakate pesa– ja sünnipaigatruudus on suur.

Kalakajakas on ornitoloogidele sama lihtne liik uurida kui geneetikuile äädikakärbes, ütles Rattiste.

Kakrarahu kalakajakaid on uuritud (Eesti maaülikooli ornitoloogide asurkonnaökoloogilised uuringud) 1962. aastast, uurimist alustas ornitoloog Sven Onno.

Praegu Kakrarahul resideeruv Kalev Rattiste ütles, et pesitsemine on täies hoos. Mõned nooremad linnud munevad, vanematel lindudel peaksid ühe–kahe päeva pärast esimesed munad kooruma.

„Praod on juba sees,” sõnas Rattiste.

Kalakajakaile on iseloomulik, et vanemad linnud alustavad pesitsemist ja munemist varem, nooremad hiljem.

Pesitsemist alustab kalakajakas kolme–nelja aastaselt, pärast 12 pesitsusaastat hakkab viljakus vähenema.

33–aastaseks saava Marta pesas on praegu kaks muna kalakajakaile tavapärase kolme asemel, kuigi munad on keskmisest suuremad, sõnas Rattiste.

Kakrarahul on praeguse seisuga üle 700 kalakajakapesa. Kui võtta aluseks, et kalakajaka kurna suurus on kolm muna, siis on Kakrarahul koorumas üle 2100 muna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments