Kumari looduskaitsepreemia sai ornitoloog Aivar Leito

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vasakult Fredi-Armand Tomps, Helle Kont, Aivar Leito, Keit Pentus-Rosimannus, Meelis Tambets, Õie Jagomäe. Foto: Keskkonnaministeerium

Täna andis keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus aasta tähtsaima, Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia koos looduskaitse kuldmärgi ja 5000 euro suuruse preemiaga üle ornitoloog Aivar Leitole.

„Aivar Leito on andnud väga suure panuse lindude uurimisse ja nende kaitsmisesse nii Eestis kui piiri taga. Just tema eestvõttel võeti kasutusele lindude raadio- ja satelliitjälgimine, mis annab linnuteadlastele hindamatuid teadmisi ning kõigile võimaluse vaadata, kus talvepuhkusele lennanud kured või kotkad parasjagu on,“ ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus

1972. aastal Haapsalus keskkooli lõpetanud ja Kullamaal Silgi metsavahina töötanud Leito on ornitoloogina uurinud hanesid, laglesid, sookurgi ja väikeste meresaarte linnukooslusi ning lindude rännet ja pesitsusökoloogiat. Ta on korraldanud paljude kaitsealade linnustiku uurimist, samuti  osalenud mitmete kaitsealade loomisel. Leito on üks linnustiku riikliku seire väljatöötajatest.

Eesti looduskaitsemärki antakse välja 2011. aastast. Märgiga tõstetakse esile neid, kellel teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel, looduskaitse edendamisel, arendamisel ja tutvustamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Eesti looduskaitsemärgi said tänavu linnustiku uurija Mati Martinson, Lahemaa rahvuspargi küla- ja mõisaarhitektuuri taastaja Fredi-Armand Tomps, ihtüoloog Meelis Tambets, loodushariduse edendajad Georg Aher, Ivar Arold ja Helle Kont ning Eesti Loodusmuuseumi botaanika osakonna juhatajana Õie Jaagomäe.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments