Aivar Riisalu: Taastaksin isegi Virtsu raudtee

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Hiljuti Keskerakonna Läänemaa piirkonna juhiks saanud Aivar Riisalu leiab, et hea juht ei peagi kohapeal olema, vaid oskama inimesi kaasata.

Teist sai hiljuti Keskerakonna Läänemaa piirkonna juht. Samas olete riigikogu liige ja kaitseliitlane. Kui palju jääb Teil aega Läänemaaga tegelemiseks?

Liider olla ei tähendagi seda, et sa pead hommikust õhtuni ise palehigis asju korraldama. Hea juht on see, kes suudab kaasata rohkem inimesi protsessidesse. Leida endale sisulised abilised, kes iga päev kohapeal asju ajavad, on võti.

Mul on selles rollis palju õppida, kuid probleemi ma ei näe, sest oskan inimesi kaasata. Sõjaline väljaõpe on mulle õpetanud, et üks ei ole lahinguväljal sõdur ja edu sõltub sellest, kuidas rühm teeb koostööd.

Järgmistel Riigikogu valimistel kandideerite Lääne–, Saare– ja Hiiumaa piirkonnas. Miks see otsus sündis?

Aus vastus on see, et igas piirkonnas kujunevad erinevate erakondade juhtfiguurid. Keskerakond on Lääne–Eestis ja saartel elanud viimastel aastatel üle päris arvestatavaid kaotusi. Lahkunud on Kalle Laanet ja Ain Seppik, kes olid piirkonnas väga populaarsed.

Minu jaoks sai heas mõttes saatuslikuks (muigab), et olen Kullamaalt pärit ja lõpetanud seal keskkooli. Mind suunati seega koju tagasi.

Selge on see, et mul on palju keerulisem olla armas saarlastele ja hiidlastele kui läänlastele. Samas pole ka Hiiumaa mulle päris võõras. Minu vanaonu elas kõrge vanuseni Emmastes, kus sai tal ka tihti külas käidud.

Elan ju täna Lääne–Harjumaal. Läänemaa piirini ei ole minu kodust väga palju maad. Logistiliselt on Lääne–Eesti piirkond minu jaoks sobiv koht.

Olete Riigikogus Haapsalu raudtee toetusgrupi liige. Kas Haapsalu saab taas raudteelinnaks? 

Raudtee erastamine ja laialitassimine oli üks kõige suurem geopoliitiline viga, mida sai Läänemaa jaoks teha. Olen valmis võitlema selle taastamise eest küünte ja hammastega.

Kusjuures, ma taastaks isegi Virtsu raudtee. Raudteekoridor on ju tänaseni alles. Virtsu raudtee taastaksin koguni kitsarööpalisena sel lihtsal põhjusel, et peame aru saama, et raudtee on kaks ühes.

Esiteks saaksime taas raudteed mööda kaupa vedada ja teiseks on Eesti identiteet nüüdisajal keskkond ja loodus. Arvan, et kui taastada Virtsu kitsarööpaline raudtee, siis saaks sellest üks maailma kihvtimaid turismimagneteid.

Me kulutame lollisti nii palju raha. Jätame siis ühe lolluse tegemata ja teeme selle asemel ühe õige teo, taastame Haapsalu raudtee. Ebaõiglus tuleb likvideerida.

Kui tõenäoline on, et see juhtub järgmise kümne aasta jooksul? 

Nüüdisajal ehitatakse raudteed kiiresti. Raudtee taastamise puhul räägitakse 53 miljonist eurost. Mul tekib Eestis pahatihti küsimus, et kust need numbrid tulevad. See on ju teada fakt, et ehitame oma maanteid natuke kallimalt kui Saksamaal. Mulle ei ole see hinnakiri enam ammu vastuvõetav. See ei ole põhjus, miks Haapsalu raudteed mitte teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sajuusmultfilm
9 aastat tagasi

Sõidaksin isegi Raplast Lihulasse. Oleks üks maailma kallimaid turismiatraktsioone. Sotsi olümpiamängude omade sarnast midagi..ja kõlaritest Riisalu asemel kuulaksin Riisalu

vekalist
9 aastat tagasi

on üks paremaid laule ja kui saaksin oma eluajal veel Raplast rongiga Lihulasse sõita, meeldiks mulle Riisalu jälle täiega.

savi
9 aastat tagasi

Tallinnas on üle poole Eesti majandusest, mis tal viga hoolitseda. Paneb hulga raha magama…

See
9 aastat tagasi

Savisaar meile ei meeldi.Ometi olevat kuulu järgi hea ,,poliitik,,?Kui ta hoolitseks Eestimaa eest nii nagu Tallinna eest,polekski paha?Riigireeturiks kui pole seni hakanud päris-eks Venemaaga pea kuidagi läbi saama….

ehee
9 aastat tagasi

riisalu püüab odavalt hääli taas / haapsalu pank on järgmine idee näiteks

nii on...
9 aastat tagasi

et mõnda meest tuleb suunata koju tagasi, ega ise ei oska tulla. Savisaar on ikka tark mees, et inimesed koju tagasi suunab.

Jah
9 aastat tagasi

Nüüd siis äkki Kullamaalt pärit, kui omal ajal Kullamaale korduvalt esinema kutsuti “Meie Meest”, ei olnud seda Kullamaa meest kuskil ja esinema ka ei tuldud. Pole Kullamaa jaoks teda kunagi olemas olnud, ometigi vald andis avansiks isegi teenetemärgi- “teened tulevad hiljem”. Tere tulemast koju tagasi “talent” 🙂

hk
9 aastat tagasi

Riisalu ja grazin, paras paar

jrknr
9 aastat tagasi

Igas erakonnas on oma kloun. Mõnes kohe mitu.

sorts
9 aastat tagasi

riisalu mulle meeldib. kui saaks savipasa kesikute eesotsast minema ,liituks isegi keskerakonnaga

mnjah
9 aastat tagasi
Reply to  sorts

Ei ole sel Savisaarel häda midagi, vähemasti mina küll ei ole aru saanud,miks näiteks Ansip Savisaarest parem oleks?