Eesti Naine: Otsad maailma otsas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Otsad 003Eesti Naine kirjutab Mare ja Tõnu Otsast. Foto: Urmas Lauri

Mare ja Tõnu Ots on nüüdisaegne pensionäridest abielupaar, kes jätkab oma elutarkade teadmiste jagamist. Kunagi tegid nad seda ajakirjas Nõukogude Naine koos töötades, nüüd sirguvat põlvkonda harides, kirjutab Anne Metsis Eesti Naises.

Metsküla algkool asub lühikese autosõidu kaugusel Otsade kodust. Trepil kohatud tütarlaps juhatab meid õpetajate tuppa, kust leiab Mare (71), kel on tunnid juba antud. Paraja kodumaja mõõtu värske viimistlusega haridusasutuses õpib kaksteist 1.–6. klassi last, vajalik hulk ühe kooli kestmiseks.

“Majanduslikult on kasulikum anda sellisele koolile eluõigus kui likvideerimise ja mujal õpetamisega seotud kulutusi katta,” selgitab Mare. Kunagine Nõukogude Naise majandus- ja tööstuslugude osakonna toimetaja õpetab siin praegu vene keelt ja terviseõpetust ning juhendab silmaringitundi, kus räägitakse kõigest lapsi huvitavast. Pedagoogiks koolitas ta end paarikümne aasta eest, kui abikaasa Tõnu (73) Lihula kooli direktor oli.

Pikaaegne ajakirjanikuamet on osutunud vajalikuks ka õpetajaametis – neli korda aastas ilmuv Metsküla algkooli ajaleht on Mare juhendamisel sündinud. Kroonika, kuhu iga õpilane kirjutab, saavutus, millega paljud suured koolidki uhkustada ei saa! “Lapsed juba teavad, kui ekskursioonile, laagrisse, teatrisse sõidame – nüüd tuleb sellest kirjutada,” näitab Mare kõhukaid mappe, milles viimane ajaleht kannab järjekorranumbrit 65.

Kui Mare 1975. aastal ise ajakirja juures alustas, käis Nõukogude Naise tegemine sootuks teisiti, kirjutatakse Arvo Tarmula fotodega illustreeritud loos.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments