Pea veerandis kodudest puudusid suitsuandurid

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Suitsuandur. Foto: www.suitsuandur.ee
Suitsuandur. Foto: www.suitsuandur.ee

Päästeameti andmetel kontrollisid tuleohutusjärelvalve inspektorid Eestis kokku 854 eluruumi, millest enam kui veerandis kodus leiti puudusi. Elanikele kuuluvatest eluruumidest ei olnud tuleohutusnõuded täidetud 23%, sotsiaalpindadest 35% juhtudest.

Läänemaa päästeosakonna tuleohutusinspektori Galina Kiiviti sõnul sarnaneb Läänemaa olukord muu Eesti omaga. “Mina käisin 18 korteris ja 13 puhul sai tehtud ettekirjutus,” ütles Kiivit.

Tema sõnul puudus neljas korteris suitsuandur, ühes kohas oli andur valesti paigaldatud ja ühel puhul polnud anduril patareid. “Kuid palju oli hooldamata, puhastamata ja lagunenud küttesüsteeme,” rääkis Kiivit.

Üle Eesti igas kuuendas kontrollitud kodus suitsuandur kas puudus, selle patarei oli tühi või oli andur valesti paigaldatud. Tänavune tuleõnnetuste statistika näitab, et tules hukkunute elupaikades pole olnud töökorras suitsuandurit, mis oleks tulekahjust piisavalt vara teada andnud.

Lisaks suitsuanduri korrasolekule pöörasid inspektorid tähelepanu ka küttesüsteemide hooldusele. Kontrolli käigus tuvastati küttesüsteemide puhul puudusi 121 korral. “Inimesed peavad mõistma, et praod korstnajalas ja küttekehas, ohutusplekkide puudumine või katkised ahjuuksed on tõsine tuleohuallikas, millest sageli ka tulekahjud alguse saavad,“ ütles tuleohutusjärelvalve osakonna juhtaja Rait Pukk.

Märtsis tegi päästeamet rikkumiste kohta 153 ettekirjutust ja alustas 24 väärteomenetlust.

Galina Kiiviti ütles, et Läänemaal ühtegi väärteomenetlust ei algatatud. “Meie eesmärk oli ikka nõustada ja ennetada, kuid kui nägime rikkumisi, siis tegime ka ettekirjutusi. Ettekirjutus pole karistus, vaid inimene peab ette antud aja jooksul vea parandadama,” selgitas tuleohutusinspektor.

Ta lisas, et peale vea parandamiseks antud aja lõppu teevad inspektorid järelkontrolli. “Ja kui siis on viga parandamata, näiteks suitsuandur paigaldamata, siis karistame,” ütles Kiivit.

Rait Pukk rõhutab, et tuleõnnetusi peab ennetama: „Tuleb aru saada, et tuleohutusnõuetest kinnipidamine peab olema ikka iga inimese enda huvi. Ohutus ei sõltu mitte reageerivate päästemeeskondade kaugusest ja kohalejõudmise kiirusest, vaid tuleõnnetuse ärahoidmisest või kiirest avastamisest.“

Kontrolle, mille käigus veendutakse kohustusliku suitsuanduri olemasolus ning kütte- ja elektrisüsteemide korrasolekus, viib päästeamet läbi aastaringselt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments