Jüri Uluotsa mälestusesemed anti üle Tartu ülikoolile

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jüri Uluots
Jüri Uluots

Välisminister Urmas Paet andis eile Tartu ülikoolile üle Jüri Uluotsale ja tema perekonnale kuulunud esemed, teatas välisministeeriumi pressiteenistus.

Üleantavate esemete hulgas on näiteks Jüri Uluotsale omistatud Valgetähe I klassi teenetemärk ning muud Uluotsale ja tema perele kuulunud esemed. Kõnealuseid esemeid ei ole varem eksponeeritud.

Urmas Paeti sõnul oli Jüri Uluots riigimees, kelle mälestust ja pärandit tuleb väärikalt hoida. „Tartu Ülikool, mille akadeemilisse ellu Uluots oma suure panuse mitmekümne aasta vältel andis, on tema esemete hoiustamiseks õigeim koht,“ ütles Paet.

Tartu Ülikooli sihtasutuse juurde loodi 2011. aastal ka Jüri Uluotsa mälestusfond. See on suunatud riigiteaduste valdkonnas teadustööd tegevate doktorantide toetamiseks.

Läänemaal, Kirblas sündinud Jüri Uluots (1890–1945) oli Eesti õigusteadlane ja poliitik.

1924–1944 oli ta seotud Tartu Ülikooliga, kus oli õiguse ajaloo professor ja õppeprorektor. Uluots oli peaminister 12. oktoober 1939 – 21. juuni 1940 ja peaminister vabariigi presidendi ülesandeis 21. juunist 1940 kuni surmani 1945. aastal.

2008. aastal toodi Jüri Ulotsa ja tema pereliikmete põrmud Rootsist Eestisse ning maeti pereplatsile Kirbla kirikaeda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments