Teet Saar võidab ühe ainevõistluse teise järel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Teet Saar on tänavu võitnud viis olümpiaadi: füüsika, bioloogia, matemaatika, geograafia ja keemia. Ajaloos on ta Läänemaal teine. Foto: Arvo Tarmula

Teet Saar on tänavu võitnud viis olümpiaadi: füüsika, bioloogia, matemaatika, geograafia ja  keemia. Ajaloos on ta Läänemaal teine. Foto: Arvo Tarmula
Teet Saar on tänavu võitnud viis olümpiaadi: füüsika, bioloogia, matemaatika, geograafia ja keemia. Ajaloos on ta Läänemaal teine. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu põhikooli 9. klassi poisi Teet Saare füüsikaolümpiaadi tulemus hämmastas õpetajaid, sest Saar lahendas kõik kümme ülesannet veatult.

Tegelikult tulnuks Saarel lahendada kümnest ülesandest viis, aga tema lahendas viie tunniga kõik kümme ülesannet maksimumpunktide peale, selgitas füüsikaolümpiaadi komisjoni liige Jaanus Mägi.

Üle 30 aasta füüsikaõpetaja ametit pidanud Mägi sõnul on säärane tulemus muljetavaldav.

„Sellist, kes kõik hoobilt ja õigesti lahendab, pole minu silmad veel näinud,” sõnas Mägi.

Teet Saare füüsikaõpetaja Herki Sula sõnul on poiss väga andekas ja loominguline.

„Ta ei karda suuri väljakutseid. Tipptegija,” ütles Sula.

Äsja 16aastaseks saanud Teet Saar ise ütles oma saavutuse kohta, et füüsika on üks selge asi, seal saab hakkama loogikaga ja seda ta taipab. „Ei pea niivõrd teadma fakte, kuivõrd oskama mõtelda,” sõnas Saar. Kümme ülesannet lahendas Saar oma sõnul sel põhjusel, et aega jäi üle: „Paar korda kontrollisin üle, et ei oleks vigu.” Matemaatikast meeldib füüsika Saarele rohkem, lemmikaine aga on hoopis keemia.

„See on selline sujuv aine. Pole keerulist arvutamist, on protsessid,” põhjendas Saar.

Poisile meeldib ka geograafia: pole üksluine, saab mõelda ja kasutada loogikat.

Ühtegi olümpiaadi pole poiss ära öelnud. „Kui kutsutakse, siis lähen alati,” sõnas ta.

Saar on tänavu võitnud viis olümpiaadi: füüsika, bioloogia, matemaatika, keemia ja geograafia. Ajaloos oli ta maakonnas teine.

Ta on kutse saanud geograafia ja keemia üle–eestilisele olümpiaadile ja loodab saada kutse füüsikaolümpiaadile.

Läinud õppeaastal võitis Saar samuti viis maakondlikku samades ainetes ja üle–eestilise geograafiaolümpiaadi.

Üle–eestilisel füüsikaolümpiaadil oli ta mullu esikümnes.

Igapäevase õppimise kohta ütles Saar, et tõenäoliselt õpib ta kodus vähem kui keskmine koolilaps. „Ka olümpiaadideks — ma ei ütleks, et ma palju õpin. Ühe päeva ehk võtan vabaks,” sõnas ta. Humanitaarainete kohta ütles Saar, et nõrk ta pole, aga midagi erilist kah mitte: „Nii nelja–viieline.”

Kevadel põhikooli lõpetaval Saarel on pooleli sisseastumiskatsed Gustav Adolfi gümnaasiumisse, Tallinna 21. keskkooli, Tallinna reaalkooli ja Tallinna inglise kolledžisse. Kui peaks juhtuma, et kõigi koolide uksed on Saarele avatud, eelistaks ta reaalkooli. Vabal ajal mängib Teet Saar jalgpalli ja tegeleb vehklemisega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
teet
9 aastat tagasi

ma suht äge vend, eks?

Tallinnast
10 aastat tagasi

Väga-väga tubli!!!

Mr. Ball Clinton Hairy
10 aastat tagasi

MINU POEG

Ants
10 aastat tagasi

Oleks siis vend Siim ka nii tubli 😀

.
10 aastat tagasi
Reply to  Ants

Ei ole Siimul ka midagi häda, tubli perekond igatahes!