Linnade ja valdade päevadel osales vaid neli Läänemaa omavalitsust

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Lääne-Nigula esimene vallavanem Mikk Lõhmus. Foto: Katrin Pärnpuu
Lääne-Nigula esimene vallavanem Mikk Lõhmus rääkis kuulajatele Lääne-Nigula ühinemiskogemusest. Foto: Katrin Pärnpuu

26.-27. märtsini toimunud Linnade ja valdade päevadel osales Läänemaalt neli omavalitsust – Haapsalu, Nõva, Kullamaa ja Lääne-Nigula.

Tänavu toimunud üritus oli järjekorras juba kümnes. Kahe päeva jooksul toimus ridamisi seminari, ettekandeid ja töötubasid, kus omavalitsuste esindajad said kohtuda nii ministeeriumite ja erinevate riigiametite esindajate kui üksteisega.

Kullamaa abivallavanem Katrin Viks ütles, et kahe päeva jooksul saadi mitmekesist infot ja temale jäi asjast meeldiv mulje. “Ühe teemana oli käsitlusel Euroopa Liidu uue rahastusperioodiga seonduv,” tutvustas Viks, rääkides Kullamaale olulistest teemadest. Lisaks olid tema sõnul paljud ettekanded haldusreformist ja riigi seisukohtadest seoses omavalitsustega.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi arvas, et hoolimata mõnede teemade kordumisest on Linnade ja valdade päevad muutunud iga aastaga paremaks. “Meie olime kõige enam huvitatud teemadest, mis puudutasid kohaliku omavalitsuse korraldusliku poole uuendusi,” ütles Rahumägi.

“Tulevikusuundumused pakutavate teenuste edasiarendamise osas ja muu selline,” täpsustas ta.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus paistis silma sellega, et pidas ise ettekande. “Saal oli rahvast täis,” kommenteeris ta ettekande menu. Lõhmus rääkis kuulajatele valla ühinemiskogemusest. Ise huvitus Lõhmus enim teiste omavalitsuste liitumisideedest ja kohalike omavalitsuste finantsküsimustest.

“Kõige olulisem oli minu jaoks suhtlus kolleegidega. See on üks koht, kus on võimalik kõigil kokku saada. Pean seda hädavalikuks,” rõhutas Lõhmus.

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid asju ainult helgetes toonides ei näinud. “Eestis on küll tublisid omavalitsuste juhte, kellega on tore kohtuda, kuid sisuliselt ei ole olukord 10 aastaga paranenud. Pigem on üha enam juhtimine koondunud ministeeriumite kätte,” nentis ta.

“Vaja oleks paremat koostööd Stenbocki majaga ning kindlasti peaks olema olemas regionaalministeeri ametikoht koos oma ministeeriumiga,” kritiseeris Karilaid praegu valitsevaid olusid.

3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kogemused
8 aastat tagasi

Kas suures vallas on midagi paremaks kunagi läinud-no oleks hea!Kaardil on Lääne-Nigula suur kui rajoon.”Riik riigis,”kui rohkem ühinejaid ei tulegi(?).

??
8 aastat tagasi

Olulisim…suhtlus kolleegidega….Et vallavalitsus vaid vallavalitsuse heaks ei töötaks….

Mikk
8 aastat tagasi

Noarootsi ja Martna olid ka kohal