Lääne–Nigula vallavalitsus andis kaevandajale Tui rabas vabad käed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne–Nigula vald on nõus, et Kekkilä OÜ kaevandab Niibi ja Tui rabas turvast edasi, kuigi kohalikud elanikud kahtlustavad, et just Tui raba kaevandus rikkus nende kaevud.

Läinud aastal lõppes Niibi ja Tui raba kaevandusala vee erikasutusluba. 11. märtsil otsustas Lääne–Nigula vald anda uuele loale nõusoleku.

„Keelduda saanuks juhul, kui oleks esitatud valeandmeid või petetud,” ütles Lääne–Nigula keskkonna– ja kommunaalnõunik Olev Peetris.

Kaevandaja tellitud uuringute järgi ei riku turbakaevandus Salajõe elanike kaevusid. „Tõenäoliselt on tegemist siiski koosmõjuga: turbaraba, põllumajandusreostus, kopratammid, kinni kasvanud eesvoolud,” sõnas Peetris.

Niibi ja Tui rabas kaevandatakse turvast 183 hektaril.

Kekkilä loodab saada 35 aastaks kaevandusloa veel 174 hektarile. Kekkilä kontserni kuuluva Tootsi Turba ressursijuhi Tiit Saarmetsa sõnul on see ettevõttele hädavajalik.

Uue kaevandusala taotlemine vallandaski mullu Salajõe inimeste pahameele, kes kardavad, et uus kaevandus rikub veelgi kaevusid.

Kohalikud on veendunud, et kaevud rikkus kümmekond aastat tagasi just Tui raba turbakaevandus, seni pole aga ükski uuring seda tõestanud.

Kümmekond aastat tagasi tekkinud heljumi hulk kaevudes on suurenenud viimasel paaril–kolmel aastal. Vesi on pruun, ummistab filtrid ajuti mõne tunniga, joogiks ja söögitegemiseks on vesi kõlbmatu. Nüüd on kaevandaja pakkunud, et teeb korraliku kaevu teatud hulga talude peale.

Olev Peetrise sõnul lahendaks see kolme–nelja enim rikutud veega majapidamise veemure, lõplik lahendus oleks veeühistud või ühisveevärk. „Kaevule „ei” öelda siiski ei saa. Ega see olukord ise paremaks lähe,” nentis Peetris.

Uuele turbakaevandusele ei ole Kekkilä vee erikasutusluba taotlenud, sest keskkonnamõju hindamine on pooleli. Kas vald on uue kaevandusega nõus, ei osanud Peetris esialgu öelda. „Vaatame, mis seisukoha võtab keskkonnaamet,” ütles ta.

Uue kaevandusala keskkonnamõju hindamine on algatatud, aga keskkonnaamet pole veel oma seisukohta öelnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ilma naljata...
9 aastat tagasi

Loodus on meie rikkus. Rahvaõõnestuettevõtte pankrot-no oleks see alles lops!

Pügatud lammas
9 aastat tagasi

Mulle kasvab vill kiiresti uus,looduse tasakaalu eest vastutavad need,kes eestlase kombel vait on ja ennast pügada lasevad….

Roostepruun
9 aastat tagasi

Loodus ikka kasvab,kuid inimene jääb jänni.Kes vastutab?

Roheline
9 aastat tagasi

Valdade ühinemine toimus mõned kuud varem,kui kohustus tühistatud…Läänemaale on tekkinud suurem LN rajoon-kas me sellist tahtsimegi?Elame-näeme,kuidas hakkama saab….

Ahto
9 aastat tagasi

Lp.Salajõe rahvas ,meenutage nüüd ,kes lubas (ainukesena muuseas) enne kohalikke valimisi Salajõe ja Niibi veeprobleemidega tegeleda . 😉

Neo
9 aastat tagasi

Eksimusi on Kekkilal küllaga, enne kui lubade taotlemiseks läks toimetasid nad juba uute alade ettevalmistamisega aga kui näha ei taheta siis ka ei nähta… Salajõe elanike mälestused ja puhta vee maitse on nüüdseks ajalugu…

??
9 aastat tagasi

Ehk see “vallavalitsus”prooviks omal nahal elu kõlbmatu vee peal,et saaks kogemuse.