Tiit Salumäe: Tõnist ei saa keegi asendada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tõnis Padu haigestus umbes kuu aega tagasi, ööl vastu kolmapäeva lahkus ta jäädavalt. Arhitektiharidus käes, töötas ta üle 20 aasta maakonnaarhitektina. Viimased kümme aastat oli ta linnavalitsuses muinsuskaitseametnik. See tähendas, et muinsuskaitseamet andis osa oma ülesandeid omavalitsusele üle.

Arhitekt ja muinsuskaitsja Tõnis Padu. Foto: Arvo Tarmula
Arhitekt ja muinsuskaitsja Tõnis Padu. Foto: Arvo Tarmula
„Olen kaotanud ühe parema sõbra,” ütles kirikuõpetaja Tiit Salumäe.

Nende sõprus ulatub aega, mil Salumäe tuli 39 aastat tagasi Haapsallu kirikuõpetajaks. Tõnis Padu, noor haritud mees, oli üks esimesi, kes hakkas tema kodusest raamatukogust raamatuid laenama.

Kogudusega liitus Padu 1990. aastal, 1991. aastast kuni surmani oli ta koguduse nõukogu ja juhatuse liige ja kaua aega juhatuse aseesimees.

„Ei ole asendatavaid inimesi,” ütles Salumäe. „Tõnis on kindlasti üks selliseid, keda ei saa mitte keegi asendada.”

Koguduses ei möödunud ükski juhatuse koosolek nii, et Tõnise nõu poleks vaja läinud. Kas oli kõneks kiriku ehitus või projekteerimine, tutvustava voldiku tegemine või muu küsimus, ikka vaadati Tõnise poole.

„Kõigile oli selge, et Tõnis teeb, Tõnis teab,” ütles Salumäe. „Seda tegijat enam ei ole. Olgu tal rahuline puhkamine.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments