Päästeamet hakkab kontrollima korstnapühkija akti olemasolu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Tööotsijad
Foto: Tööotsijad
Kuigi eramajades võivad majaomanikud ise korstnat pühkida, peab korra 5 aasta jooksul korstna ja küttekehad üle vaatama kutseline, koolitatud korstnapühkija, kes väljastab akti küttesüsteemi tehnilise seisukorra ja ohutuse kohta, kirjutab Raplamaa Sõnumid.

„Oluline on teada, et järgmise aasta sügisel saab 5 aastat täis uue tuleohutusseaduse kehtima hakkamisest, mis tähendab, et kui eramajas on nõue korstnapühkija käimise kohta iga viie aasta tagant, siis 2015. aasta 1. septembriks peab kõikidel eramajaomanikel olema inspektorile ette näidata korstnapühkija akt. Kindlasti tuleme akte ka kontrollima ja kui akti ei ole, teeme ettekirjutuse,“ ütles päästeameti Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo inspektor Tiiu Varik Raplamaa Sõnumitele.

Mõneti võib tunduda selline korstnapühkija aktide küsimine ja suitsuandurite kontroll kiusamisena, kuid seda tehakse inimeste enda ohutuse huvides, selgitas Varik, sest tulekahju korral ei põle maha mitte inspektori kodu, vaid ikka selle inimese oma, kel asjad korda tegemata.

Variku sõnul tuleb eramaja omanikel endiselt ka ise korstnat pühkida, sest kehvade kütmisvõtete puhul on vaja puhastustöid teha tihemini kui viie aasta tagant, vähemalt 1-2 korda aastas. Tema sõnul võib korstnapühkija määrata korstnapühkimise sageduse ning kehvemas seisus korstna puhul tuleb seda tihemini puhastada.

„Parim aeg korstnapühkimiseks on kütteperioodi lõpus, sest siis pole küttekoldeid vaja sooja saamiseks kasutada ja kevadel-suvel on ka kulud küttepuudele väiksemad,“ lisas Varik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
;)
8 aastat tagasi

Kuidas on lood siis, kui korstnad koos küttekolletega on jäänud rohkem nagu ruumi kujunduse osaks? Kuna majas sooja annab maakütte süsteem…

Arvamus
8 aastat tagasi

Kulla GEENIUS! See on eelkõige sinu turvalisuse ja muidugi ka sinu naabrite turvalisuse küsimus.Pole palju küsitud, iga 5 aasta järel maksta korstapühkijale 50-60 eur,Aga võid südamerahuga tuld ahju läita ja olla kindel , et hommikuks on elamine alles.

Arvamuse arvamus
8 aastat tagasi
Reply to  Arvamus

Kulla Arvamus!
Ma oma maja korstent igal aastal 2x pühkinud, seda siis juba üle 35 aasta. Koguaeg kindel olnud, et korstna tõttu on elamine hommikul kindlalt alles,
aga nüüd pean ennast töölt vabaks võtma, kokkulepitud ajal kodus olema, elan asulast 20km eemal, see sõit tuleb ka kinni maksta.
Mul võib selle jama kulu ulatuda 200€ kanti.
enda päeva palk+ korstnapühkija palk+ sõidukulu = 200

GEENIUS
8 aastat tagasi

Kui riik nõuab, siis riik maksab.

Kõik kutsuge riigi nimel endale korstnapühkijad ja laske k6ik korda teha ja pärast esitage poole tonnine arve riigile. EDU EESTILE…