Jaanus Karilaid: Aleksander III mälestussamba taastamisse tuleb suhtuda võimalikult kultuurilooliselt

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Ajaloo suurkujusid on alati võimalik ideoloogilises võitluses ära kasutada. Võitlus mälu pärast on poliitika igapäevane olemus. Iseenesest on meie jaoks positiivsem, et Lenini ja Stalini kujude juurest on jõutud aristokraatia märkide kummardamise juurde. Vene spordiühingu Vitjaz initsiatiivi taastamaks Aleksander III mälestussammas tuleb suhtuda võimalikult kultuurilooliselt.

Eesti Vabariigis kehtestab poliitika rõhuasetused ikka siinne põlisrahvas, meist endast sõltub kuivõrd politiseeritult me vene kogukonna tegemisi tõlgendame. Haapsalu volikogu esimehena näen ma antud tegevuses Pullapääl ainult kahte võimalust.

Kas likvideerime selle 1896 aastal ehitatud mälestuskoha või taastame antud mälestuskoha koos vajaliku infotahvliga Aleksander III valitsemisajast. Täna on see paik lagunemas ja räämas. Paraku on see tõsi, et kuulusime Aleksander III valitsemisajal veel Vene tsaaririigi koosseisu, kus veel kehtis ka Balti eriõigus.

Aleksander III on külastanud Haapsalu linna ja nautinud siinseid kuurortlinna teenuseid. Tänu järgmisele Vene tsaarile hakati 1902 aastal ehitama Haapsalu raudteed. Senised valitsused pole seda elementaarset transpordiliiki suutnud hoida. Loodetavasti suudame kaitsta nii oma ajaloolist tegelikkusele vastavat mälu ja ka taastada Haapsalu raudtee. Vene kaardiga järjepidev hirmutamine on muutunud meie sisepoliitikas epideemiliseks, meie poliitiline päevakord on muutumas ühepunktiliseks.

Pronksiöö aktivistidesse tuleb loomulikult suhtuda äärmiselt ettevaatlikult, aga nende tegevuse politiseeritud kajastus on aga neile just meeltmööda. Ka Gustav Adolfi jaoks on Eestis kujusid ja tema nimelisi koole, aga me ise ei hakka tõmbama seosed tänasesse pangandusse ja ei hakka teadvustama, et siis polnud eestlastel Tartu Ülikooli asja ja inimest käsitleti siin kui orja.

Jaanus Karilaid, Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimees

22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vastus
8 aastat tagasi

ly. stalini aeg on läbi. arvamusvabadus on:) astuge EKP st välja…

LY
8 aastat tagasi

Karilaid pangu oma “pudrumulk” kinni. See, et tegemist on ühe erakonna piirkondliku juhiga ei anna talle veel õigust otsustada mida üks teine omavalitsus omal territooriumil püstitada või säilitada lubab. Tuntud “koomiku” ja demagoogina treib Karilaid pika jutujupi “vene kaardist” ja aktivistidest ning lõpuks loeb peale manitsussõnad, et “politiseeritud kajastus on aga neile just meeltmööda”.

Hommik
8 aastat tagasi

Venemaalt tuleb ju Kurjus, Päästja rüüs – kuulake eilset Putini kõnet täispikkuses. Ja teine, kes teeb ka kurja, aga Mammona rüüs, Ameerika, on justkui ise selle esile kutsunud. Kaks metslast ja meie siin vahel. Kaitse Jumal meid!

Märt
8 aastat tagasi

Aleksander III ja Gustav Adolfi võrdlus põlnud just kõigeparem võrdlus.Keskerakonnal kehtib ikka veel täna leping Ühtse Venemaaga ning see on meeltmööda veel ikka mõnedele keskerakondlastele kuid mitte enam kõigile selle parteiliikmetele.Peab ütlema et paljud Vene haritlased,muusikud ja filmi inimesed on oma maa poliitika Ukraina suhtes ühemõtteliselt hukkamõistnud ja toetavad Ukrainat.Venemaa president on hukkamõistnud et miks koguaeg ajaloos urgitseme aga mis juhtus Krimmiga on just see mida Putin on Baltimaid ja teisi oma naaber riike hoitanud – ise hakanud ajaloos tagasivaatama ja sealt Venemaale austust ning kuulsust otsima näitab juba lähim tulevik.Minule on Venemaa näidanud et tema poolt öeldut ei saa… Loe rohkem »

kisa
8 aastat tagasi

milleks nii palju kisa:) loos pakutakse, et kas plats puhastada või taastada koos sisuka infotahvliga. ikka loetakse mööda, järelikult tahetakse kisada, sest nii on pop. tahetakse tembeldada, sest nii on odavam. tahetakse viha, sest nii saadakse enda eksistentsile mõte 🙂 😉

see
8 aastat tagasi

koht on ju naaberomavalitsuse territooriumil,

S
8 aastat tagasi

Tubli Jaanus! Kiida aga takka!
Ehk tuleb politsei ja propagandariik tagasi. Siis on jälle kõik hästi.

kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  S

Jaanus loodab saada Ida-Viru autonoomse oblasti kuberneriks. Ilmselt kiireim tee võimuni. Krimmis, nagu selgus, sellistest väikestest karilaiukestest puudust polnud.

Jass
8 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kodaniku jutuga nõus.

k.
8 aastat tagasi

igaüks taob endale vastu rinda. hunt tuleb! hunt tuleb! kogu poliitika.

j
8 aastat tagasi

Huvitav

S.
8 aastat tagasi

Kas see on nüüd kirjutaja või toimetaja viga, aga miks pool teksti topelt on? Mõttest saab ka esimesel lugemisel aru 🙂

abc(yks+teine)
8 aastat tagasi
Reply to  S.

Vigane plaat kipubki hüppama;)