Euroopa Liidu välisministrid otsustasid kehtestada Venemaa suhtes uued piirangud

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Lähtudes Venemaa tegevusest Ukrainas otsustasid Euroopa Liidu riikide välisministrid täna Brüsselis rakendada uusi piiranguid Venemaale.

Välisminister Urmas Paeti sõnul kehtestab Euroopa Liit reisikeelu ning varade külmutamise nende isikute suhtes, kes vastutavad tegude eest, mis on ohtlikud Ukraina julgeolekule ning vastuolus Ukraina territoriaalse terviklikkusega.

Ta lisas, et Venemaa tegevus Ukrainas on muutnud Euroopa julgeolekuolukorda. „Sanktsioonide nimekirjas olevate isikute loetelu jääb avatuks ehk sinna on võimalik uusi isikuid lisada vastavalt olukorra arengule,“ ütles ta.

„Venemaa jätkuva rahvusvahelise õiguse rikkumise ja agressiooni Ukrainas on selgelt hukka mõistnud suur osa rahvusvahelisest kogukonnast. Laupäeval väljendasid seda seisukohta illegaalset nn referendumit Krimmis arutades ka ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed, välja arvatud Venemaa,“ lisas Paet.

Euroopa Liidu välisasjade nõukogu võttis täna vastu järeldused Ukraina kohta, milles mõistetakse selgelt hukka eilne Krimmis toimunud ebaseaduslik referendum, mille tulemusi Euroopa Liit ei tunnusta.

Järeldustes kinnitatakse üle, et Euroopa Liit on jätkuvalt valmis võimaliku negatiivse arengustsenaariumi vältimiseks dialoogiks kõigi osapooltega. Euroopa Liit on valmis Ukrainat toetama ning lubab anda rahalist tuge, nagu Euroopa Komisjon näeb ette oma Ukraina abipaketis. Samuti on EL valmis uute meetmete kehtestamiseks Venemaa suunal lähitulevikus.

Välisminister Urmas Paeti sõnul tuleb tekkinud keerulises välispoliitilises olukorras teha kõikidel osapooltel pingutusi, et konflikt ei süveneks ega halvendaks julgeolekuolukorda mitte ainult Ida-Ukrainas, vaid kogu Euroopas.

„Oluline on laiem rahvusvaheline kohaolek kogu Ukrainas,“ ütles välisminister Paet. „Eesti toetab Euroopa Liidu vaatlusmissiooni saatmist Ukrainasse,“ lisas ta. Euroopa Liidu välispoliitikajuhid toetasid ka OSCE erakorralise vaatlusmissiooni kiiret lähetamist Ukrainasse.

Eesti välisministri hinnangul on Ukraina edasisel kiiremal poliitilisel ja majanduslikul lõimumisel Euroopa Liiduga oluline, et esimese sammuna allkirjastatakse juba sel nädalal Euroopa Liidu riigipeade ja valitsusjuhtide kohtumisel ELi ja Ukraina põhjalikku ja laiaulatuslikku vabakaubanduspiirkonda hõlmava assotsiatsioonilepingu kõik poliitilised peatükid.

„Euroopa Liidu assotsiatsiooni- ja vabakaubanduslepingud Ukraina, Gruusia ja Moldovaga tuleb sõlmida nii ruttu kui võimalik,“ märkis Paet. Samuti peab välisminister Paet oluliseks ELi poolseks otsuseks kaotada ajutiselt Ukraina Euroopa Liitu suunatud ekspordi puhul tollimaksud.

Marika Post

Eesti EL-i esinduse pressiesindaja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments