Toidupangale annetati paarkümmend kasti toiduaineid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Eesti Toidupank
Foto: Eesti Toidupank

Laupäeval ja pühapäeval annetati Haapsalu Toidupangale Rannarootsi Selveris toimunud toiduainete kogumise käigus üle paarikümne kasti toiduaineid.

Vabatahtlik toidupanga kaastööline Merle Palmiste ütles, et kahe päeva kooksul koguti kokku 23 kasti toiduaineid. „Üks inimene tõi laupäeval, kui me juba oma asju kokku pakksime, terve kärutäie toidukraami,“ rääkis Palmiste.

„Suhteliselt hea tulemus, arvestades, et pühapäeval oli rahvast vähe liikumas,“ ütles toidupanga vabatahtlik Kersti-Maire Rookmann, kelle vahetuse aegu koguti Rannarootsi keskuses mõlemal päeval kuus kasti toiduaineid.

„Jagasime flaiereid, kus oli kirjas, mida ootame,“ selgitas Rookmann. Toidupanga lattu kogutakse toiduaineid, mis säilivad pikemat aega – õli, makaronid, konservid, tangained. „Suurem osa tõi makarone, kuid seekord annetati palju ka purgisuppe,“ lausus Rookmann.

Annetatud toiduained viidi toidupanga lattu ning sealt jagatakse need aja jooksul abivajajaile. „Haapsalus on selles nimistus 40 peret,“ teadis Rookmann.

Kokku oli Rannarootsi keskuses kahel päeval ametis kümmekond toidupanga vabatahtlikku.

Haapsalu toidupanga koordinaator Terje Vihur rääkis, et eelmine toidupanga annetuste kogumine oli detsembris, järgmine tuleb mais. „Tavaliselt on toidukogumisi olnuid neli korda aastas,“ rääkis Vihur. Seekord võeti annetusi vastu vaid Konsumis, varasemalt on oldud lisaks ka Säästumarketis ja Rimis. Sel nädalavahetusel koguti toiduaineid 20 poes üle Eesti.

Haapsalu Toidupank sai reedel kolmeaastaseks, sünnipäeva on kavas tähistada sel reedel. „Kutsume Haapsalu sotsiaalmajja nii vabatatlikud kui ka annetajad,“ ütles Terje Vihur.
Eesti Toidupank

Eestis elab praegu enam kui 200 000 inimest, kellel on raskusi endale igapäevase toidu tagamisega. Õiguskantsleri hinnangul on neist ligi 63 000 lapsed, kes elavad kas absoluutses vaesuses või vaesusriskis. Samal ajal jääb iganädalaselt kauplustes, tootmisettevõtetes ja hulgiladudes üle kvaliteetset toitu, mida ei jõuta ära müüa.

Toidupank on loodud just selleks, et need kaks asja kokku viia – kaubandusest ja tootmisest võetakse vastu peagi realiseerimistähtaja ületavad tooted, komplekteeritakse need vabatahtlike abiga toidu-kastidesse ja jagatakse seejärel sotsiaalametitest saadud nimekirjade alusel laiali enim puudust kannatavatele inimestele ja peredele.

Toidupanga tegevus aitab kaasa raiskamise vähenemisele ühis-konnas, kuna paljud toidukaubad, mis varasemalt on läinud hävitamisele, jõuavad nüüd sinna, kus neid reaalselt vajatakse. Lühidalt öeldes viib Toidupank toidu sealt, kus on ülejääk, sinna, kus on sellest puudus.

Toidupanga töö toetub vabatahtlikele, kes on abiks toidu kogumisel, ladustamisel, pakkimisel ja väljastamisel.

Toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbanki poolt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiit
9 aastat tagasi

Pean minema kure juures endale ka midagi tooma.

mis?
9 aastat tagasi

Väikeses Haapsalus 40 pere, ma usun, et tegelikult võib see arv isegi suurem olla. Kohutav,lihtsalt kohutav!

Turuline
9 aastat tagasi

Sai isegi sealt head-paremat.