Haapsalu muusikakooli halvas seisus klaverid vajavad abi

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Õpetaja Bogdana Smagol ja 3. klassi õpilane Elise Pihlakas kooli esimese renoveeritud klaveri taga. Foto: Mart Kuus
Õpetaja Bogdana Smagol ja 3. klassi õpilane Elise Pihlakas kooli esimese renoveeritud klaveri taga. Nüüd vajavad remonti ka ülejäänud klaverid. Foto: Mart Kuus
Õpetaja Bogdana Smagol ja 3. klassi õpilane Elise Pihlakas kooli esimese renoveeritud klaveri taga. Nüüd vajavad remonti ka ülejäänud klaverid. Foto: Mart Kuus

Haapsalu muusikakooli vanad klaverid ootavad häid inimesi ja ettevõtteid, kes toetaks nende renoveerimist.

Lääne Elu kirjutas veebruaris klaverihäälestaja Ants Tulviku üleskutsest luua Haapsalu muusikakooli klaveritele remondifond. Nüüd on Tulviku sõnul aeg küps ning remondifond avatud.

Fond loodi koostöös Haapsalu kontserdiühinguga. “Veidi imelik oleks olnud, kui annetuste konto taga oleks olnud lihtsalt minu nimi,” selgitas Tulvik. Idee tuli tal remondifondi jaoks 2013. aasta sügisel.

“Muusikakooli pillid on väga kõrgeealised ja vajavad hädasti remonti. Klaveripargi keskmine vanus on 50+ aastat. Kontsertklaver on koguni 60 aastane,” nentis Tulvik. Tema sõnul on see välisriikides ennekuulmatu. Norras oli ta külastanud muusikakooli, kus ükski klaver polnud vanem kui seitse aastat.

Eelmisel aastal renoveeriti kultuurkapitali ja kooli rahaga kõige hullemas seisus olnud klaver. “Remonti vajavad veel aga kuus kabinettiibklaverit ja üks kontsertklaver,” ütles Tulvik. Tulviku väitel ei kannata remonti vajavate pillide heli praegu kriitikat.

“Iga kabinettiibklaveri renoveerimiseks on vaja vähemalt 4000 eurot ning kontsertklaveri jaoks vähemalt 15 000 eurot,” rääkis Tulvik vajaminevatest summadest. Kontsertklaveri puhul on summa suurem, sest teha tahetakse ka korpuse kapitaalremont. Tulvik ütles, et sellest pillist on plaanis kujundada muusikakooli esindusklaver.

“Kui raha on olemas, siis saaks umbes pooleteise kuuga ühe klaveri renoveeritud,” ütles Tulvik. Selleks tuleb klaverid viia Tallinnas asuvasse töökotta.

Tulvik rääkis, et huvilisi, kes sooviksid annetada, on tema poole pöördunud juba varem. “Üks helistaja oli näiteks Tartust. Nüüd on kõigil Haapsalu kultuurielust ja laste haridusest huvitatud inimestel võimalus abiks olla,” ütles ta. Tulvik kinnitas, et plaanib isegi korraliku annetuse teha. Ta plaanib lisaks ka personaalselt külastada Läänemaa ettevõtteid, et vaadata, kes neist oleks nõus abiks olema.

Haapsalu muusikakooli klaverifondi jaoks saab raha annetada kontole
MTÜ Haapsalu kontserdiühing a/a EE141010220046274013
Kindlasti tuleb makse tegemisel panna selgituseks “Haapsalu muusikakooli klaverifond“.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments