Vormsi uus laev võib saada nimeks Ormsö, Maria või Agneta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vormsi uue parvlaeva 3D mudel.
Vormsi uue parvlaeva 3D mudel.

Täna valis Lääne maavalitsuse nimekomisjon välja Vormsi uuele parvlaevale kolm nimevarianti, mis saadetakse ettepanekuna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, kes teeb lõpliku otsustuse.

Kolm ministeeriumile saadetavat nime . Ormsö, Maria ja Agneta – valiti välja konkursile saadetud 83 erineva variandi seast. Nimeettepaneku tegijaid oli kokku 60.

Vormsi liinile ehitatavale parvlaevale nime leidmiseks kuulutati välja avalik nimekonkurss, täna valiti välja kolm nime, mis edastatakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, kus tehakse lõplik nimevalik. “Lõpliku valiku teeb omanik,” ütles maavaliitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja ning nimekomisjoni esimees Merle Mäesalu.

Vormsi uue parvlaeva võimalikud nimed

  • Ormsö – ajalooline rootsikeelne Vormsi saare nimi, mis tõlkes tähendab maosaart. Põhjendustes toodi muuhulgas välja, et sama loogikat uutele liinilaevadele nime panemises on järginud nii Ruhnu kui Prangli elanikud, mille praamid said vastavalt nimeks Runö ja Wrangö. Ormsöt pakuti nimevariandina kokku 14 korda.
  • Maria – ajalooliselt on Maria nimi olnud sealkandis nelja populaarsema naisenime hulgas. Lisaks, Maria Murman (1911-2004) oli legendaarne Vormsi laulik ja kultuuri edendaja.Ta oli oma eluajal aktiivne rannarootslaste kultuuri ja käekäigu tutvustaja, kellel käisid külas nii turistid kui poliitikud, sealhulgas ka Rootsi kuningas Carl XVI Gustav ja president Lennart Meri. Samuti oli ta justkui märk kestvusest, kuna jäi Vormsile ka siis, kui II maailmasõja lõpul enamus rannarootslasi Vormsist lahkus. Maria on olnud Vormsi sümbol samamoodi, nagu Kihnu Virve on Kihnu sümbol. Maria nime pakuti parvlaevale nimevariandina kokku 12 korda.
  • Agneta – Kombekohaselt on laevadele ikka naiste nimesid pandud ja Agneta on kirikuraamatute järgi läbi aegade Vormsi üheks populaarsemaks naisenimeks olnud, kuuludes nelja enim pandud nime hulka.

Laev peab valmima kevadeks

Laeva ehitab Saaremaal Nasval asuv firma Baltic Workboats AS. Praegu Riia laevatehases ehitatav kere viiakse treileriga Saaremaale, kus töid jätkatakse.

Tulevikus Vormsi liini sõitma hakkav reisiparvlaev peab vastavalt ehitajaga sõlmitud lepingule valmima 1. maiks 2015. Alus on 45 m pikk, 12 m lai ja võib vedada kuni 200 reisijat, laeva kandevõime on 32 sõidu- või 2 veoautot.

Laev maksab 9,4 miljonit eurot ja selle ehitamist rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist.

Tegemist on neljanda riigi tellitud laevaga. Eelmised olid Saaremaa ja Abruka vahel sõitev Abro, Ruhnu vahet sõitev Runö ja mandri ning Prangli vahet sõitev Wrangö.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ormsö
10 aastat tagasi

Riiast ikka pukseeritakse laeva kere Saaremaal või kujutab keegi ette treilerit millel seda veetakse.