Tööinspektsioon: Kuni 7aastase lapse vanem võib nõuda põhipuhkust endale sobival ajal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuni seitsmeaastase lapse vanemal on õigus võtta puhkust ühes osas ja endale sobival ajal, selgitas tööinspektsiooni Põhja inspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal.

Lugeja küsib: Töötan klienditeenindajana ja praegusel hetkel on meie ettevõttes puhkuste planeerimine. Oma 2014. aasta puhkuse olen planeerinud juuli keskpaigast kuni augusti keskpaigani (sellel perioodil on 4 aastasel lapsel lasteaias kollektiivpuhkus).

Tööandja teavitas mind, et mul ei ole õigust saada puhkust kuu aega järjest ja kuna kolleeg on need kuupäevad esimesena kirja pannud, siis mina samal ajal kolleegiga puhata ei tohi. Väidetavalt kõrghooajal (suvel) ei ole mitte ühelgi töötajal võimalus saada puhkust rohkem kui 2 nädalat. See nõue pidavat ka ettevõtte töösisekorraeeskirjades kirjas olema.

Vastab Põhja inspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 68 lg 5 sätestab, et põhipuhkust antakse osadena üksnes poolte kokkuleppel. Seega tööandja ühepoolselt Teie puhkust osadeks jaotada ei saa.

Vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last, on õigus nõuda põhipuhkust endale sobival ajal. Tööandja peab arvestama puhkuse soove, mis tulevad TLS § 69 lõikes 7 nimetatud isikutelt ja sätestatud olukordades.

Seega on Teil õigus kindlaks jääda oma soovile võtta puhkust ühes osas ja endale sobival ajal kuna kasvatate väikest last.

Viivika Vilja, Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni teabespetsialist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tema nõuab
9 aastat tagasi

Ja nii need firmad pankrotti lähevadki

nike free run recension
10 aastat tagasi

Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch! “Never let inexperience get in the way of ambition.” by Terry Josephson.
nike free run recension http://www.adecco.si/news/index.asp?id=38