Juhtkiri: Elutu e–tervis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25E–tervis on midagi sellist, millega Eesti maailmas uhkeldams käib, kuid milles riigikontroll mitmeid puudujääke leidis. Riigikontrolli hinnangul on hulk raha magama pandud, kuid tolku vähe — neljast harust on hästi tööle rakendunud ainult üks.

Nagu ütles e–tervise sihtasutust juhtinud ja praegu sel alal soomlasi nõustav Madis Tiik, pole asi tegelikult nii hull. Süsteem, mida sellises mahus pole üheski teises riigis rakendatud, on on maailmatasemel ja töökorras.

Töötavast süsteemist on aga vähe tolku kui seda ei kasutata ja sinna andmeid ei edastata.

Ühelt poolt on digiloo, –registratuuri ja –pildi töölehakkamine seotud raviasutuste kehva it-baasiga, teisalt aga suurhaiglate vastuseisuga.

Suurhaiglad, mis võiksid ju olla tervishoiu lipulaevad, on osutunud hoopis piduriks. Põhjuseks raha. Mida rohkem suudetakse teha kalleid ja erakorralisi protseduure ja operatsioone, seda rohkem saab haigekassalt raha ja seda paremini haigla elab.

Raviraha suunamine esmatasandi arstiabisse ja tervishoidu selle sõna otseses mõttes hoiaks inime haiglast eemal ja jäätaks suurhaiglad kiratsema.

Nüüd seisavad valitsus ja haigekassa valiku ees, kas jätkata nii nagu seni või sundida suurhaiglatele peale kohustus kasutada moodsaid e-–teenuseid, mis peaks muutma tervishoiu ja haiglaravi korralduse tõhusamaks ja maksumaksjale kokkuvõttes ka odavamaks. Apteekritel löödi piltlikult öeldes sõrmed sahtli vahele ja sunniti neid kasutama digiretsepti. Nüüd oleks aeg seda teha ka suurhaiglatega.

Põhja–Eesti regionaalhaigla ülmearst Andres Ellamaa juba ironiseeris, et e–meditsiin on vaid arstide abivahend, mitte loodud välismaal eputamiseks. Ellamaa sõnul pole mõtet unistada küberarstist.

Kogenud poliitiku ja arsti sõnad võtavad ilusasti kokku tõsiasja, et vabatahtlikult suurhaiglad alla ei anna. Meil oleks vaja ilmselt väikest revolutsiooni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
10 aastat tagasi

Very good blog post.

giay da nam cao cap
10 aastat tagasi

Fantastic article.Really thank you!

girls boots
10 aastat tagasi

Enjoyed every bit of your blog post.Really looking forward to read more.

DMV in Virginia
10 aastat tagasi

Im thankful for the blog.Thanks Again. Will read on…

fx range trader scam
10 aastat tagasi

Im obliged for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged.

server rack cabinet
10 aastat tagasi

Hey, thanks for the blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

health insurance agent
10 aastat tagasi

Thanks-a-mundo for the blog.Much thanks again. Much obliged.

Options Mastery
10 aastat tagasi

Thanks for sharing, this is a fantastic blog article.Really thank you! Awesome.

FB Echo review
10 aastat tagasi

Fantastic article post.Really thank you! Awesome.

make money online
10 aastat tagasi

Wow, great blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.